Рецепт за славски колач дала нам је Драгана Недељковић, млада блогерка и куварица. Она је дала рецепт за мрсни колач, али ако изоставите млеко и јаја из овог рецепта, добићете исто тако један много укусан и мек славски колач. Украсе правите од теста, тачније од брашна, соли по жељи и воде који се пре тога мало  осуше па залепе за скоро печен славски колач. 

Потребни састојци: 

  •  300мл млека,
  • 300мл воде
  •  10г сувог квасца,
  • 2 кашике шећера
  • 2 кашике уља
  •  1 кашика соли, 
  • 2 јаја
  •  800г брашна ( вероватно ће вам требати и мало више ) 

За почетак просејте брашно, и у једној чинији оставите са топлим млеком и кашиком брашна суви квасац да надође. Уколико правите посни славски колач, довољна је само вода.  
Када сте сигурни да је квасац надошао, додајте остале састојке, уље, воду, со, јаја. Потом постепено додајте брашно. Умесите тако да тесто буде глатко и да се не лепи.  Оставите да тесто нарасте, па га обликујте и ставите да се пече у загрејану рерну. У међувремену, можете правити украсе за ваш славски колач. На славској погачи треба да буде слово, грожђе, пшеница… Кад је колач скоро па готов, ивадите га и залепите украсе смесом од воде и брашна. 

Фото: Н. Живановић

 

Када је у питању славско жито којимм дочекујете госте, потребни су ови састојци: 

  •  300г пшенице
  •  300г ораха
  •  100г шећера у праху
  •  1 ванилин шећер. 

Опрати, скувати жито, самлети га. Потом додати орахе, ванилин шећер, сто грама шећера. Ванилин шећр му даје посебан укус. Послужите гостима следећи дан. 

Фото: Н. Фифић/Профимедиа

 

БОНУС ВИДЕО: