Тринаест земаља је у петак гласало за резолуцију Савета безбедности, при чему је Британија била уздржана, а Сједињене Америчке Државе ставиле вето на текст којим се позива на "хуманитарни прекид ватре" у Гази, упркос притисцима генералног секретара УН који је осудио "колективно кажњавање" палестинског народа.

- Нажалост, прекид ватре је одбијен... само је Америка гласала против. Да ли је то правда - упитао је Ердоган на скупу за људска права у Истанбулу.

Ердоган је оптужио и Вашингтон и Савет безбедности УН да су стали на страну Израела упркос погоршању хуманитарних услова у Гази.

- Праведан свет је могућ, али не са Америком - оптужио је турски председник.

Фото: Профимедиа

 

 

- Човечанство не може да напредује са оваквом врстом Уједињених нација, са оваквим Саветом безбедности. Савет безбедности мора бити реформисан - рекао је он.

Турски министар спољних послова Хакан Фидан рекао је у интервјуу емитованом после седнице Савета безбедности УН да је Америка остала сама у свом ставу.

- Наши пријатељи су поново рекли да је Америка сада остала сама, посебно после данашњег гласања у УН - рекао је Фидан у петак.

Фото: Профимедиа

 

 

Фидан је то изјавио након састанка са колегама из Организације исламске сарадње и Арапске лиге који су се састали са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Вашингтону. Чланица НАТО Турска, за разлику од својих западних савезника и земаља Персијског залива, палестински покрет Хамас не сматра терористичком организацијом.

Нацрт резолуције је припремљен након што је генерални секретар УН Антонио Гутереш у писму Савету безбедности активирао члан 99. Повеље УН, први пут откако је преузео дужност 2017. године, који омогућава генералном секретару да изнесе пред Савет безбедности пажњу "свако питање које, по његовом мишљењу, може угрозити одржавање међународног мира и безбедности".

(Индеx)

БОНУС ВИДЕО: