Власници змија су лотпасти питон и боа констриктор одузете по анонимној пријави.

Милошевић је медијима доставила копију изјаве коју је 24. новембра дала полицији и, уз то, навела да ће “анонимног починиоца због лажних клевета пронаћи”. У изјави, поред осталог, она је навела да су се приликом претреса у једној од просторија породичне куће, у два одвојена тераријума, налазиле две змије.

- И то једна боа констриктор и друга лоптасти питон. Предметне животиње су моји кућни љубимци - наводи она.

Добила их од пријатеља који има црногорско легло
Милошевић је у изјави за полицију рекла да је змије добила од пријатеља за рођендан.

- Ја сам од пријатеља из Подгорице, који има црногорско легло за змије добила за рођендан тек рођено младунче лоптастог питона и бое пре годину дана и исте сам узгајала код мене у стану, у адекватним условима, тј. тераријумима, према свим стандардима за узгој змија.

Из Агенције су рекли да немају сазнања да неко физичко или правно лице у земљи узгаја те змије.

- А уколико их узгаја, онда су то нелегалне активности - рекли су из ЕПА.

Појаснили су и у којим условима би уопште било дозвољено размножавање тих врста.

- Фармерски узгој ЦИТЕС врста мора бити строго контролисан, у смислу издавања дозволе за фармерски узгој, порекла примерака, контроле капацитета и услова за фармерски узгој, као и регистрације фармерског узгоја јединки, искључиво пореклом из фармерског узгоја у Управном органу за ЦИТЕС у Црној Гори, Агенцији за заштиту животне средине и ЦИТЕС секретаријату - рекли су Вијестима.

"Интересовала сам се како да их чипујем"

Упитана о пореклу животиња, да ли има доказ о пореклу, власништву... Милошевић је полицији рекла да нема доказе.

- За те змије ја немам никакав доказ о пореклу, у смислу документације, нити те животиње могу да се региструју према нашем позитивном законодавству. Ја сам се више пута интересовала, звала институције, од Агенције за заштиту животне средине, еколошке инспекције, како да региструјем тераријуме за змије, како њих исте да региструјем, чипујем, али апсолутно нисам добила позитиван одговор... - пише у изјави коју је дала инспекторима, а чију копију је доставила и медијима.

Из Агенције за заштиту животне средине су рекли да им се Милошевић званично никад није обратила.

- Агенцији до данашњег дана званичан захтев за држање змија и вођење управног поступка од госпође Милошевић није пристизао. Исто тако, ни допис/мејл делегиран/упућен како Агенцији, тако ни службенику задуженом за праћење ове области, како би се странка евентуално упознала са процедуром добијања дозволе и/или условима за држање предметних змија - рекли су Вијестима.

Појаснили су и да су лоптасти питон и боа конструктор алохтоне врсте змија, заштићене Конвенцијом о промету заштићених врста флоре и фауне и њихових делова и деривата (ЦИтес) и да се налазе на Додатку ИИ те Конвенције.

- С обзиром на то да су предметне врсте заштићене, свако ко има намеру да их држи, мора претходно да од Агенције за заштиту животне средине добије дозволу за држање, уз услов да ималац змија поседује документ који доказује њихово порекло - рекли су Вијестима.

БОНУС ВИДЕО: