- Данас облачно и тмурно, понегде уз врло слабе падавине на граници кише и снега или уз слаб снег. Ветар ће бити у слабљењу. Дневни максимум од +1 до +7 степени Целзијуса - пише метеоролог Марко Чубрило у новој временској прогнози за Србију.

Увече разведравање тако да ће наредних 2-3 ноћи због мање облака донети мразеве и појаву магле.

У суботу би се магла и ниски облаци понегде у Панонској низији и планинским котлинама могли задржати већи део дана. Ветар углавном слаб, јужни и југоисточни. Минимуми од -6 до -1 степен Целзијуса, локално око -10 степени Целзијуса. Максимуми од +2 до +7, а у местима а маглом око -1 степен Целзијуса.

У недељу после хладног и магловитог јутра током дана пролазно наоблачење уз кипу у нижим и снег у пределима преко 800мнв. На самом почетку падавина киша би се на кратко негде мохг ледити на тлу, а током дана снежна граница у постепеном порасту. Ветрар слаб до умерен, западни и северозападни. Дневни максимум од +2 до +9 степени Целзијуса.

Први део селедеће недеље доноси доминацију Атлантика уз релативно топло и променљиво облачно време са кишом повремено, посебно на северу и западу региона. Највећа вероватноћа за падавине стоји у уторак. Јутра ће бити без мразева, док ће се дневни максимум кретати од +5 до +14 степени Целзијуса. Снежна граница преко 1000мнв.

У среду се очекује подизање Азорског антициклона на север, што ће ка нама послати хладан фронт. Као последица тога очекује се јаче наоблачење са кишом уз окретање ветра на севрозападни смер и захлађење тако да ће се снежна граница полако спуштати и у четвртак би се теребала кретати на око 600-700 метара надморске висине.

У низијама падавине углавном у облику кише, док би планински де региона од среде после подне пролазан снег. У среду максимум до +5 на северу до око +12 на југу региона,а затим у паду и око петка би се требао кретати од 0 до +5 степени Целзијуса.

Још увек има јако много варијабила око развоја синоптике после 15.12. Захлађење за сада делује умерено на већини прорачуна, али постоји и одређен број чланова низа оба модела који имају знатно јачи упад хладноће уз циклогенезу над Јадраном.

- За 3-4 дана ћемо имати јаснију представу о развоју синоптике после 15. децембра али за сада делује да барем неће бити неког децембарског пролећа које нас је знало пратити у протеклим годинама - закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: