Након прележане прехладе, организму је потребно време да се опорави и "напуни" енергијом коју је изгубио борећи се са бактеријема или вирусима. Стручњаци увек препоручују витамине, али шта би још требало да урадите како бисте повратили снагу.

Важно је да уносите елктролите, истиче нутриционисткиња Ивана Мишић за Информер. Шта то значи?

"Ако сте прележали стомачни вирус - мучнина, повраћање и дијареја су били ваши верни сапутници, сада се вероватно осећате исцрпљено и дехидрирано. То су знаци да вам електролити могу недостајати", наводи нутриционисткиња Мишић.

Калијум и магнезијум

Иначе, електролити су минерали у телу, који су неопходни за нормално функционисање. Натријум, калијум, калцијум и магнезијум су неки од главних електролита. Ови минерали играју кључну улогу у равнотежи течности, функцији мишића и нервима. Неопходни су за нормално функционисање организма. 

Важна је вода

Нутриционисткиња препоручује доста воде како бисте се хидрирали. Оралне рехидрационе солуције (попут оралних електролита) могу брзо надокнадити електролите, као и природни извори електролита - воће попут банане(богате калијумом) и наранџе (богате калијумом и натријумом) могу бити изврсни природни извори електролита. Такође и биљни чајеви попут ђумбира, могу бити корисни за смиривање стомака и надокнаду електролита. Умерено додавање соли у оброке, може помоћи у надокнађивању натријума. Природно богата калијумом и натријумом је и кокосова вода.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".