Света Великомученица Екатерина Александријска живела је од 287. до 305. године и ранохришћанска је мученица и светитељка. Била је ћерка цара Константина. 

Након очеве смрти, живела са мајком у Александрији. Мајка јој је била потајна хришћанка, која је преко свог духовног оца привела и Екатерину вери Христовој. Према предању, у једној својој визији Исус Христос јој је даровао прстен, што је она протумачила као знак да свој живот треба да посвети Богу.

Била је врло образована, и веома је добро познавала грчку филозофију, медицину, реторику и логику. Према предању, цар Максенције је једном приликом позвао 50 мудраца и организовао расправу у којој би се расправљало о вери. У тој расправи Екатерина је однела победу, а цар Максенције је као казну наредио да се свих 50 мудраца спале.

Пред смрт, на Екатеринину молбу, ови мудраци су примили хришћанство и исповедили се.

Фото: СПЦ

 

Екатерина је била ухваћена, мучена и погубљена у својој 18. години, 24. новембра 305. године. По предању, при њеном погубљењу, из њеног тела потекло је тада млеко уместо крви. Њене мошти чувају се на Синају.

Народни обичаји и веровања

Њене мошти чувају се на Синају.  Манастиру Свете Катерине српски краљеви из лозе Немањића – Драгутин и Милутин даривали су бројне поклоне који се чувају у манастирској библиотеци. Крајем XIV века игуман Синајског манастира био је Србин, Јоаникије.

Према православној традицији постоји веровање да се овој светитељки моле девојке које желе да упознају љубав свог живота. Потребно је молити се сваке вечери током 40 дана и жеља ће бити услишена.

БОНУС ВИДЕО: