Хрватски портал 24 сата.хр донео је ексклузивне исказе са суђења, те је открио како су се Бед Блу Бојси бранили.

- У Грчку смо дошли организовано. Све је договорено у Загребу, а комуникација је ишла преко апликација. Границе смо прошли нормално, није било никаквих проблема. Са собом нисмо имали никаквих ножева и оружја, нити смо у Атину дошли с намером неког да убијемо. Ово стоји у исказу ухапшеног навијача Динама, који је дао одмах пошто је приведен због туче између хулигана из Хрватске те навијача АЕК-а у којој је погинуо Грк Михалис Кацурис (29). Истражитељи су те изјаве искористили како би Хрвате оптужили за казнено дело удруживање у криминалну организацију због чега им прети и 15 година затвора.

Међутим, кад се ствар донекле примила и кад су Хрвати добили адвокате, одмах су кренули у сређивање изјава како би избегли то казнено дело. У каснијим изјавама навијачи Динама су рекли како су у Атину дошли подржати свој клуб, а неки хрватски држављани су говорили и како су туристички дошли у грчку престоницу.

- Ја нисам ни био на стадиону. Мене су ухапсили у хотелу. Нисам учествовао у тучи нити сам упознат са целом ситуацијом. Немам никакве везе с тим, а посебно немам везе с убиством Михалиса - стоји у исказу младог хрватског држављанина.

Фото: Профимедиа

 

Исто је поновио на јучерашњем другом саслушању где је само потписао прошли исказ у којем демантује све за шта га сумњиче. Истражни судија га није ништа додатно питао. После потписивања изјаве вратио се у затвор, а у међувремену се чуо с породицом којој је кратко јавио да је све у реду. И осталих 38 притворених који су били пре два дана на другом саслушању су углавном потписали исказе који су дали у у првом испитивању у договору с адвокатима. Истражне судије нису имале превише додатних питања, осим за оне за које постоје материјални докази да су учествовали у тучи. Али сви приведени, како смо навели, држали су се првог исказа. Неки од ухапшених Хрвата су у исказима навели како су били код стадиона АЕК-а кад је била туча, а то су морали признати јер су им тужиоци показали снимке надзорних камера. Али сва 102 приведена Хрвата су у првом службеном исказу категорички демантовали да су убили или да су учествовали у убиству Михалиса. - Нисам упознат с тим. Нисам га ни видео нити сам имао икакав нож. У Атину смо дошли да подржимо наш клуб, али нисмо имали намеру да се организовано потучемо. Затекли смо се у тој ситуацију. Нисам знао шта се догађа. Кренула је туча, а у њој су учествовали и бројни грчки навијачи. Напали су и нас, морали смо се бранити. Нисмо имали намеру да се тучемо. Не сећам се свих детаља добро јер је била велика гужва, људи су трчали. Нисам знао куда идем, само сам се хтео побећи од свега и тако се спасити - изјавио је други ухапшени Хрват.

Неки од навијача Динама су рекли како нису ни знали куда иду, већ да су то сазнали тек кад су кренули. Речено је им је да иду у Грчку, али такође су у исказима демантовали да им је намера била учествовати у тучи. У исказима су навели како не знају ко је организовао све, али су даље навели како су пут сами финансирали те да нито не стоји иза њих. Укратко, рекли су како су љубитељи спорта који су због љубави према Динаму отпутовали у Атину где навијачи Динама нису смели бити. - Били смо код стадиона, али сам хтео да видим како то изгледа уживо јер никад нисам био овде. Кад је кренуло све, ја сам побегао. Нисам учествовао у тучи. Нико ме није ударио нити сам било кога ударио - рекао је истражитељима један од ухапшених Хрвата. Подсетимо, група од 44 Бед Блу Бојса стигла је под строгим полицијским мерама на испитивање пред судије истраге на суд у Атини

Наставак је то испитивања притворених Хрвата које је почело пре два дана. Суд и тужилаштво овим саслушањима жели још једном детаљно испитати све хулигане како би до краја утврдили све околности туче између навијача Динама и АЕК-а у којој је убијен Грк Кацурис. У међувремену, адвокати ухапшених хрватских хулигана предали су захтеве да се њихови клијенти пусте на слободу о чему ће одлучити грчки суд, међутим за одлуку нема законског рока у којем то морају одлучити.

Уз то, адвокат 95 притворених Хрвата Атимасиос Каименакис рекао је како за 60 његових клијената тужилаштво нема нити један доказни материјал да су учествовали у тучи.

Све ухапшене тужилаштво сумњичи за 11 казнених дела, од којих је најтеже удруживање у криминалну организацију за шта могу добити и 15 година затвора.

(24 сата.хр)

БОНУС ВИДЕО: