Забрана пушења у затвореним просторима, као што су кафићи, ресторани, кафане и сви остали објекти затвореног типа, који нису били предвиђени 2010. године, када је Србија добила Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, очекује се да ускоро заживи у пракси. Министарка здравља Даница Грујичић наглашава да ће све исто важити и за електронске цигарете и да на министарству остаје да дефинише правилник за "отворен простор".

- Ако је локал са свих страна затворен пластиком, то није отворен простор. Морају постојати или отворени прозори или формулисање шта је то отворен простор, али то може и неким правилником, рекла је Грујичић.

Дувански дим је штетан, наглашава министарка, а циљ свега је заштита здравља становништва.

Фото: Д. Миловановић

 

 

- Имате велики број младих људи који једноставно не могу ни да бораве у клубовима, нити се осећају добро после боравка у клубовима, у кафанама, у ресторанима зато што заиста не можете да дишете тамо од количине дима која постоји, каже министарка Грујичић.

Сви говоре: "Ево мој деда је пушио", али он је мотао онај природни дуван

Статистика јасно говори колико лоше никотин утиче на плућа:

- А да не говоримо о хроничним плућним болестима из којих касније може да се развије карцином. С друге стране, имате утицај на крвне судове пре свега доњих екстремитета, односно ногу. Имате утицај на коронарне крвне судове срца, рекла је Грујичић и додала:

Фото:Танјуг/Раде Прелић

 

 

- Сада сви говоре о томе: ‘Ево мој деда је пушио’, али он је мотао онај природни дуван. И мој прадеда је пушио, па не знам колико дуго је живео. Шта хоћу да кажем? То што имате појединачне примере како је неко дуго пушио, па живео дуго и тако даље, наравно да у свему томе одређену улогу игра и генетика, али генерално гледано то нам не треба - рекла је министарка.

Све исто важиће и за електронске цигарете

- Ја знам да никога не можемо натерати да престане да пуши, иста ова правила важе и за електронске цигарете. Ништа оне нису мање опасне, према томе у затвореном простору да буде чист ваздух, а напољу ће и онако како хоћете ко хоће да седи са вама, рекла је министарка Грујичић гостујући на Прва ТВ.

Пушење ће према садашњој верзији Нацрта закона бити забрањено у:

  • Ресторанима
  • Кафанама
  • Кафићима
  • Свим објектима затвореног типа
  • На аутобуским стајалиштима
  • Стадионима

(ТВ Прва)

БОНУС ВИДЕО: