Утврђено је да Грујић био смањено урачунљив јер болује од параноидне шизофреније.

Према оптужници коју је подигло Више јавно тужилаштво у Нишу злочин се одиграо у току ноћи између 5. и 6.маја 2022. године, у временском периоду од 21 до 3.30 часова у породичној кући у којој су браћа живела сама након смрти родитеља. Милан је оптужен да је убиство брата починио у стању “битно смањене урачунљивости”.

-Брата Сашу Грујића је најпре песницом снажно ударио у пределу десног ока, да би га затим, када је пао на под, шутирао ногама на којима је имао обућу са тврдим ђоном у пределу главе, лица и бутина а потом га рукама снажно стезао у пределу врата, наневши му збирно тешке телесне повреде. Услед угушења насталог као последица стезања рукама у пределу врата, оштећени Саша Грујић је на лицу места преминуо. Тело покојног је потом подигао и оставио да лежи на кревету, а затим га пресвукао и гардеробу коју је покојни претходно носио на себи бацио у канту за смеће у дворишту породичне куће, након чега је позвао Завод за хитну медицинску помоћ и пријавио природну смрт свог брата, наводи се у оптужници ВЈТ Ниш.

Обдукцијом је утврђено да је Саша задобио вишеструке повреде главе врата и лица, од крвних подлива и огуљотина, па до прелома рога гркљанске хрскавице.

Милан Грујић се у току истраге бранио ћутањем али је на суђењу одлучио ипак да изнесе одбрану. Правдао се да није крив за кривично дело које му се ставља на терет истакавши да брата није убио већ да је он те ноћи наводно пао у ходнику а потом умро природном смрћу. Фаталне повреде које је задобио његов брат Саша он је покушао је да оправда тиме да му је пружао прву помоћ давањем вештачког дисања и масажом срца, покушавајући да га освести.

- Нисам крив за убиство брата. Да ли сам прикрио веш - нисам, да ли сам га шутирао – нисам, да ли сам га давио – нисам. Био сам у другој соби, чуо сам да је пао у ходнику па сам га вратио у кревет. Повреде на врату задобио је јер сам га дрмао да га пробудим. Нисам био свестан да је већ умро. Хтео сам само да му помогнем а испало је као да сам га давио – рекао је Милан на прошлом рочишту у завршној речи.

Више јавно тужилаштво у Нишу затражило је данас за Милана казну од најмање 12 година затвора уз обавезно лечење и чување у психијатријској установи јер је услед параноидне шизофреније био значајно смањене урачунљивости, док је одбрана захтевала преквалификацију оптужнице у убиство из нехата.

Ништа није указивало на трагедију

Срђан Велимировић, који је последњи видео Сашу живог, казао је након злочина новинарима да ништа није указивало на предстојећу трагедију.

- Све је деловало нормално до 21 сат док сам ја био са њима, а шта се после догодило не знам. Милан ми је телефонирао у пола четири ујутро и рекао да му је брат умро. Наплакивао је и позвао ме да дођем код њега. Саша је био положен у кревет, видео сам да има плаву масницу на оку. Нисам Милана ништа питао о томе знајући да је агресиван, помислио сам да је повреду задобио приликом пада на плочице. Милан ми је причао да му је давао вештачко дисање и масирао срце али да није успео да му помогне, те да је звао Хитну помоћ али да нису дошли. Седели смо можда сат време а, Милан је чим је свануло вао погребно предузеће, али сам му ја казао да прво мора да обавести мртвозорника. Колико сам чуо, лекар је 100 посумњао да је Саша убијен и позвао полицију. Тог дана смо обојица били у полицији али то је било више да кажемо шта знамо о Сашиној смрти. Међутим, сутрадан је то било право саслушање, одвојено су нас испитали и ставили на полиграф. Ја сам се скоро успавао, био сам миран, нисам имао шта да кријем - , рекао је Велимировић

Смрт нису изазвали лекови

Вештак Завода за судску медицину др Александра Антовић изјавила је на једном од претходних рочишта да смрт није наступила услед тровања лековима који су пронађени крви Саше Грујића већ услед “стезања врата шакама”. Она је додала да су у крви и урину нађени трагови “дијазепама” и његовог метаболита као и антипсихотика “оланзапина” у терапијским дозама које представљају концентрацију лекова у жељеној дози ординираној од стране надлежног лекара.

-Такве дозе не могу да доведу до смртног исхода. Конкретно, овде се не ради о смрти насилног порекла узрокованој лековима већ угушењем као последица стезања врата шаком или шакама, категорична је била др Антовић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: