Та земља је у том периоду имала петоцифрен број новозаражених коронавирусом, а на снагу је ступила забрана изласка из стана у целодневном трајању за све грађане, са циљем да се драстично смање контакти, а тиме ширење вируса.

Грађани свој дом могу да напусте само ради одласка на посао, у школу, код лекара, на вакцинацију, тестирање, али и у продавницу, пружања помоћи другим члановима породице, ради снабдевања животиња.

Каква је ситуација у престоници Бечу, за "Б92" открива потпредседник клуба "Мокрањац" Саша Божиновић. Како каже, све је мирно и пусто. Чак и неки тржни центри који су обично врло посећени, зврје празни.

- У Бечу је веома мирно, људи иду на посао и обављају обавезе. Школе раде, а према неким проценама око 70 до 80 одсто деце је отишло у школу. С друге стране, управо стојим поред једног шопинг центра и нема живе душе. Буквално можеш го да ушеташ. На улицама се види понека особа како шета пса, али осећају се нове мере. Људи су у страху, паници, казне су огромне, још су и надлежни најавили да ће ангажовати више људи да врши инспекцију. Појачане су контроле полиције - рекао је Божиновић.

Казне и до 500 евра

Говорећи о казнама, каже да је казна уколико немате ковид пасош, на лицу места 90 евра, а ако се тој особи пише и пријава, онда иде и до 500 евра.

- Овде нема расправљања - објаснио је он.

На питање како је расположење код грађана, Божиновић каже да се су грађани љути после одлуке да се земља по четврти пут нађе под локдауном.

- Сви ми који смо вакцинисани, били смо огорчени. Аустрија је прва земља у ЕУ која је увела обавезну вакциницају. Око 70 одсто људи подржава меру и сви кукају да је то требало да се уради раније, односно да бисмо тада избегли затварање. Стање је катастрофално, посебно у Салцбургу... Немају више где да ставе мртве... Ова мера није донета да би се некоме напакостило, већ као последње решење за епидемиолошку ситуацију. Три недеље је затворено све... Баш ништа не ради, сем продавница, апотеки и банки. Ово је велики губитак за све - испричао је он.

Милица Никетић, која такође живи у Бечу, истиче да људи не излазе без преке потребе.

- Вакцинисана сам и могу да идем свугде. Међутим, сада смо сви затворени - вакцинисани и невакцинисани... Само раде продавнице прехране, апотеке и бензинске пумпе. Раде само објекти-ресторани који имају могућност доставе хране - објаснила је Никетић.

- Углавном је већина у суботу набавила храну и без преке потребе данас не излазе, осим оних који морају да иду на посао. По налогу послодавца, радник мора да буде вакцинисан или да има ПЦР тест не старији од 72 сата.

Грађани Аустрије свој дом могу напуштати само ради одласка на посао, у школу, код лекара, на вакцинацију, тестирање, али и у продавницу, пружања помоћи другим члановима породице, ради снабдевања животиња. Такође грађани током локдауна имају и могућност изласка из стана у шетњу или на индивидуални спорт на отвореном, али сами, односно само са својим укућанима. Посете су могуће само најближим рођацима, партнерима, али само појединачно.

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".