Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић казала је да се пријаве могу поднети електронски преко портала "Моја средња школа" или у писаној форми у школи коју ученик похађа.

- Предмети које ученици могу да одаберу су биологија, географија, историја, физика или хемија. Од 22. до 26. јануара 2024. године ученици могу проверити свој избор на порталу "Моја средња школа" или непосредно у школи. Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде 29. и 30. јануара 2024. године, а коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара 2024. - казала је Ђукић Дејановићева.

Према њеним речима, у школској 2023/2024. пробни завршни испит ће бити одржан 22. и 23. марта 2024, док ће завршни испит у школској 2023/2024. бити одржан 17, 18. и 19. јуна наредне године.

- Новина у односу на претходну годину је то што ће ученици имати могућност да и од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из којег ће предмета радити трећи тест на завршном испиту - рекла је министарка.

Фото: Н. Скендерија

 

Како су саопштили из Министрарства просвете отворен је и Вибер канал "Моја средња школа - Инфо канал" на коме родитељи, као и ученици могу прочитати информације и обавештења о полагању завршног испита, пријемног испита, као и уписа у средње школе.

Иначе, како су саопштили из Министарства просвете за Курир, од почетка пријаве до данас извршено је 8.011 пријава.

- Највећи проценат пријава обавља се преко портала Моја средња школа - наводе из Министарства просвете и подсећају да је од прошле године уведена новина и трећи, комбиновани тест, замењен је изборним тестом.

- На тај начин ученици имају могућност да изаберу из ког предмета ће полагати трећи тест. Највише ученика се прошле године одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика ( 8 одсто).

БОНУС ВИДЕО: