У 28. минуту меча који су играли Мелија и његова Кордоба брат српског репрезентативца Немање Гудеља се срушио и доживео срчани застој. Гудељу се ово не дешава први пут, јер се у марту месецу такође срушио на терену и тада му је срце стало на три и по минута и тада се извукао и имао среће, а након новог пада питање је да ли ће се икада вратити фудбалу.

Фото: Твитер принтскрин, Инстаграм принтскрин/немањагудељ

 

Др. Миљка Ристића, специјалисту кардиохирургије, објасно је са стручне стране шта се заправо дешава са Гудељом и који је узрок свега тога.

- Видео сам шта се десило у Шпанији, немили догађаји на фудбалском терену су углавном испраћени, јер је фудбал планетарно популарни спорт. Као председник лекарске комисије ФСС пратио сам обавезе фудбалера и редовно сам учествовао на семинарима које је два пута годишње организовала УЕФА и ФИФА. У 90% случајева где се играч срушио на терену јесте да ту нема компетентног кардиолошког прегледа лекара, ту мора да постоји адекватан преглед специјалисте - почиње причу за Курир лекар са преко 15.000 операција на отвореном срцу.

 

Нажалост смрт услед срчаних застоја на фудбалском терену је све чешћа појава, а најбољи српски стручњак у области кардиохирургије сматра да обичан преглед није довољан.

- Није довољан обичан ЕКГ, то је трака од пола минута која прати рад срца. Постоје уређаји који прате рад срца 24х, постоје чак и уређаји који се носе седам дана и ту нема никаквих проблема, човек нормлано функционише док га носи, а тај апарат прати све, да ли има аритмија, да ли има дужих пауза између откуцаја срца итд. Након тога електрофизиолог и треба да да своје мишљење и тек тада играч може да игра, не значи да ће се тада искључити могућност да играч добије срчану ману, али сигурно да ће ово бити много сигурнија и безбеднија опција - истиче бивши председник лекарске комисије ФСС.

Фото: Foto:Printskrin YouTubeJutarnji Program TV Happy

 

Питање које се намеће после две идентичне ситуације у којима се нашао Драгиша Гудељ јесте, како је могуће да му је дозвољено да се поново бави фудбалом након срчаног застоја од три и по минута. Ристић каже да је вероватно у питању неадекватан преглед и да српском фудбалеру после овога треба трајно забранити бављење спортом.

- Уколико су и питању урођене срчане мане, оне се манифестују много раније,тако да мислим да то није урођено. Њему би требало трајно забранити да се бави спортом, требало је то урадити одмах након првог догађаја, очигледно је то пропуст лекара, требало је да носи поменути уређај и да након тога читав конзилијум доктора и електрофизилога да своје мишљење - закључио је члан Европске Академије наука.

Курир спорт / Миодраг Игрутиновић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".