Према прогнози, ледени талас стиже у Србију, а сутра ће локално температуре бити и до -14.

- Данас осетно хладније, снег на југу и југоистоку, сутар ујутру мраз, преко дана суво и хладно. Средином недеље нове падавине, али уз краће и мање отопљење - најавио је Чубрило.

Око 6. децембра снег накратко могућ понегде иу низијама. Затим до око половине месеца повремене падавине уз температуре мало изнад просека. Како идемо према средини месеца, могуће је успостављање хладне синоптике.

Данас осетно хладније уз повремен снег на југу и југоистоку региона, али ће до увече падавине престати. Над осталим пределима суво и хладно. Дуваће појачан, северозападни ветар који ће увече ослабити. Дневни максимум од -2 до +7 степени Целзијуса, тако да ће понегде у односу на јуче бити хладније и за преко 20 степени Целзијуса - стоји у прогнози.

Понедељак

У понедељак ујутро мраз углавном до -8 до -2, локално и око -14 степени Целзијуса. Током дана суво и хладно уз слаб ветар и дневни максимум од -3 до +4 степена Целзијуса.

Уторак

У уторак после хладног јутра уз мраз, током дана мало до умерено облачно, суво и мало топлије, осим на крајњем истоку Србије (Тимочка и Неготинска крајна). После подне на западу и југозападу региона наоблачење уз повремене падавине.

Ово наоблачење биће последица преемштања слабог циклона уз области Италије ка Јадрану. Та циклон ће у среду и четвртак пре подне донети наоблачење и прво мање отопљење тако да ће се снежна граница у среду средином дана кретати од око 300 мнв на северозападу до око 800мнв на југоистоку региона.

Среда

У среду крајем дана и у ноћи ка четвртку уз измештање циклона источније до нас ка северозападу и северу региона ће се спустити хладнији ваздух и у колико тада још буде падавина снег се очекује на кратко и у низијама те би понегде могло доћи до формирања симболичног, снежног, покривача од око 2 цм висине.

Планински део региона, посебно над западним и средишњим пределима може очекивати и око 15 цм снега. У уторак и среду пре подне ветар јужни, над кошавским подручјем повемено јак, југоисточни, док би затим окренуо на појачан северозападни, посебно на северу региона.
Четвртак

У четврак увече престанак падавина и делимично разведравање. У среду максимум до +1 на северозападу до око +8 на југоистоку,а у четврак углавном од 0 до +5 степени Целзијуса.

Крајем следеће недеље могуће ново погоршање уз утицај циклона над Јадраном али вероватно уз ново, мање, отопљење.

Дугорочно до пола месеца

Према дугорочном тренду услова за конкретнији снег у низијама не би требало да буде барем до око 17. 12. Око тог датума тренутно доступан прогностички материјал даје сигнал за грађење високог ваздушног притиска у ширем простору од Гренланда, преко Исланда до Скандинавије.

Могуће да је то прва реакција атмосфере на пројектовано слабљење западних ветрова које се очекује половином децембра али како је ово врло далек период за сада је то само најава могућег тренда и тек за око 5-6 дана у колико се овакав сигнал уопште одржи можемо говорити о последицама на временске прилике над нама јер би то могао бити први конкретији долазак хладноће и у низије.

- Наредних дана свакако време у складу са календаром, а средином недеље ће бити и падавина - закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: