Српски тенисери су на терен изашли праћени тактовима песме "Весели се српски роде" певачице Данице Црногорчевић.

Познато је да је ово омиљена песма Новака Ђоковића која се пушта увек поводом дочека нашег најбољег тенисера или када он прославља нешто. Сам Новак никад није крио да му је то једна од омиљених песама, а ево и занимљивости о томе како је песма настала.

 

Фото: АТА имагес

 

 

Песму "Весели се српски роде" изводи црногорска попадија, Даница Црногорчевић која има 30 година и за њу се каже да је најмоћнији глас Црне Горе.

Текст и музику је написао свештеник, њен супруг Иван, а за медије је испричао како је песма настала:

"Док сам чекао да се Даница и наша кћерка Касија спреме да изађемо у шетњу, стајао сам у ходник и добовао неку музику прстима по зиду. Питао сам Даницу да ли има нека песма тог ритма и она је рекла да нема. У глави ми је стално била реченица "Весели се српски роде због слободе..." Када је песма настала није било ни говора о литијама, а када су почеле литије у Црној Гори, песма се наметнула као химна..., "испричао је свештеник.

 

 

Иначе, овај млади брачни пар има четовро деце и живе у Црној Гори.

Даница, рођена Никић је певачица етно и духовне музике и дипломирана историчарка уметности.

Њена песма "Весели се српски роде" које је објављена на Видовдан 2020. постала је незванична химна ове земље, док је наш народ радо пева.

Даница је од 2018. удата за свештеника Српске православне цркве, ђакона Ивана Црногорчевића, са којим има четворо деце. Дипломирала је на Факултету историје уметности са просеком 10 и стекла звање специјалиста историје уметности.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Наступала је на бројним фестивалима духовне и етно музике широм Европе. Први соло албум духовне музике под насловом Господе дођи са 11 песама, објавила је 2018. уз подршку и благослов манастира Острог.

"Огријало Сунце са Косова поља равна, Засијале светиње из времена давна.

Весели се српски роде, српски роде због слободе, и због славних Немањића, Обилића, Петровића, и због славне Грачанице, Студенице, Раванице, Нек’ се српски барјак вије од Призрена до Румије.

Одјекнула звона са старих Дечана, Ово је земља Лазара и Стефана.

Весели се српски роде.....

Овђе су гробови славних предака, Што одбранише свету вјеру од Турака."

БОНУС ВИДЕО: