Докторка Весна Димитријевић Срећковић, ендокринолог, рекла је за Прва ТВ да сматра да је пост здрав, јер има бројне компоненте вегетеријанске и медитеранске исхране. Како заправо пост утиче на наш организам и који су бенефити по наше здравље?

Како је на самом почетку докторка истакла пост је део наше традиције и осим што представља духовно и телесно чишћење, у посту се конзумира обиље воћа, поврћа, житарица, маслиновог уља, морске рибе, због чега је здрав за одржавање телесне тежине и самог здравља.

"Ако немамо стомачну гојазност, чему пост свакако доприноси, онда можемо спречити многе болести попут предијабетеса, дијабетеса, повишен крвни притисак, повишени нивои масноће у крви, болест јетре, неплодност и друге", прича докторка Димитријевић Срећковић и осврће се на утицај поста на карцином.

"Пост може да делује повољно управо преко механизма дијетних влакана, којих има у обиљу воћа, поврћа и житарица које уносимо, јер преко њих ми у ствари немамо потпуну користљивост шећера и масноће већ ситост и тиме смањујемо обим струка. Такође се смањује и ниво једног хормонакоји покреће канцерогенезу, а то је инсулин. Што дебљи човек - то више инсулина што даље доводи до повишеног крвног притиска", рекла је докторка.

За време поста људи могу да "упадну" у замку када је реч о присуству шећера у намрницама. Према речима др Димитријевић Срећковић управо се многи угоје јер једу концентроване шећере.

Шта би требало да се једе за време поста?

"Оно што би требало да се једу углавном су махунарке, пасуљ, сочиво, боранија, грашак и ферментисана поврћа (туршије и зимница) која повећавају имунитет. Затим приинче, печурке, важно је да користимо маслиново уље и повдећамо унос морске рибе као што је туњевина, сардина, скуша. Када је реч о речним рибама, докторка напомиње да и њих треба свакако конзумирати јер имају лако сварљиве протеине, али морске рибе имају предност - имају омега-3 киселине.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".