Али у зависности од тога где и како се појављују, може бити реч о веома озбиљном здравственом проблему.

Муњевита главобоља се појављује "као из ведра неба", а максимални интензитет постиже за неколико секунди. То може бити показатељ низа здравствених проблема, укључујући и крварење због пуцања капилара у мозгу, што је опасно по живот.

Ако се појављује рано ујутру, тада свакако треба отићи код лекара, јер може указивати на тумор на мозгу, апнеју или висок крвни притисак. Код лекара треба отићи и ако се уз главобољу јављају промене вида, пробаве или расположења и појављује напетост у врату или раздражљивост, или ако се бол појави након ударца.

Главобоље се разликују и по месту бола, а ово су најчешће...

У једној половини главе

Ради се о мигрени која није опасна, али је врло напорна јер може трајати до 72 сата. Препознаћете је по пулсирајућем болу умереног до јаког интензитета, а уз то се понекад појављује мучнина и преосетљивост на буку и светло. Важно је одмах након појаве првих симптома узети таблету против болова и мировати у мрачној и тихој соби.

Као да главу неко стеже

Овде се ради се о тензионој главобољи, која настаје постепено до средњег интензитета бола, а у глави је осећај као да је неко стеже. Најчешће се појављује због стреса и кад се јави добро је мало одспавати.

Бол на једној страни лица

Ова главобоља је јака и траје у циклусима од две недеље до месец дана. Јавља се у одређено доба године, а између два напада могу проћи и године. У време трајања бол се јавља свакодневно, и то у исто доба дана или ноћи и траје, отприлике, између пола сата и три сата. Они који пате од ње кажу да им је боље док се крећу, за разлику од оних с мигреном, који морају да мирују. Бол се јавља с једне стране главе и обично се на тој страни лица запуши ноздрва или из ње цури водица, отекне капак, око је црвено, а лице и чело се зноје. Овај облик главобоље је чешћи код мушкараца.

Бол у челу

У овом случају ради се о главобољи узрокованој упалом синуса, а бол се може осетити и на јагодицама. Помоћи ће инхалација и туширање топлом водом (због паре која се удише).

Фото: Профимедиа

 

Бол у задњем делу главе и на темену

Ова врста главобоље јавља се због проблема у кичми и врату, на пример, може се појавити због дугог седења. Протегните се мало, прошетајте, истегните се и удахните свеж ваздух.

Пратите стање сваки дан

Добро је водити дневник главобоље - колико често се појављује, у које време, где боли, колико траје, које активности или храна, пиће су претходили главобољи... На основу тога лекару је лакше да открије о чему се ради.

БОНУС ВИДЕО:

(Стил Курир)