Саша Мишић је један од најталентованијих и најумеснијих кувара у Србији у региону. Иза себе има бројна светска признања и завршене школе. Са њим смо прошли пут разговарали о различитим укусима балканске кухиње, као и новинама у њој. Данас делимо други део интервјуа за наш Нпортал у коме нам је Саша дао рецепт за најукуснијег пијаног шарана и пребранац. Верујемо  да ћете овај рецепт богат разним намирницама радо припремити за посне дане и славску посну трпезу, али и за божићне посне дане. Уживајте!

Шта је актулено на савременом посном менију?

- За мене лично посно значи да тело треба да се одмори, да чује себе...а то значи за нас све што једемо иначе требамо да смањимо и проредимо, уз додатак без меса и намирница животињского порекла. Пост је у суштини радост и тиховање ума, али и тела...скуплање енергије, прослава и пораз. Све у једном. То је пост, а на савременом менију у Србији и ту где се још пости је у главном све боља понуда посних јела, пре само неколико година је посна јела су биле гриловане печурке и безукусни водени пиринач. Сада је то много боље и све колеге се труде више, па и сами власници су схватили да је неопходно понудити целу годину посна јела.    

Фото: Саша Мишић/Приватна архива

 

 Најукуснији рецепт за спремање рибе и пребранца?

-Не знам да ли је укуснији пребранц или риба. Мени омиљена риба, пијани шаран, цео шаран очистити, опрати у више вода, отклонити крљушт и изнутрице, добро га зачинити са рузмарином соли, бибером, слатком паприком у праху, туцаном паприком, белим лук и оставити га са два три лумуна да се одмори у пацу 5 часова, а у то време ољуштити поврће, шаргарепу, црни лук, целер корен, празилук, пастенак па и кромпир. Након тога опрати и исећи на пола или на грубо ставити у ватростану чинију например ђувеџару која је намазана са уљем ставити поврће и на њега шарана налити са вином црвеним и покрити га па у рерну на 45 минута 200 степени. Након тога сервирати са пребранцем. А пребранац, е па њега спремати на бака Илинкин начин који можете да прочитате у мојој књизи.    

Фото: Саша Мишић/Приватна архива

 

 Предлог за спремање славске посне трпезе?

-Асортиман и ли могућности за посну трпезу су готово на мрежи...тако да треба одвојити један дан да погледате све шта вас интеесује, а један дан за набавку и један дан за спремање треба издвојити. У зависности колико умете да кувате и на чему кувате то јест како је опремљена ваша кухиња и колико имате времена, па и знања али и захтева гостију. Зависи шта треба да се спреми, ја за мене лично увек спремам оно  што волим и ја да једем. Увек једно хладно, предјело например куглице са сусамом и динстаним поврћем са маслинама и хумусуом уз салату, па након тога иде нека течна салата, например коцкаста садржајна салата, па после тога у скробу поховане тиквице и плави парадајз са кокосом, а посластица може да буде инвертна туфахија на Сашин начин. Да, да знам шта сада мислите, „лако њему“, па ни мени није лако, и ја то морам да набавим, спремим...    

Шта нам предлажете за новоодишње и божићне празнике?

- Предлажем да божићне и новогодишње празнике проведете са својом породицом у миру и складу на вашем огњишту, на вашој дедовини, уз гусле, фруле и песме заједничке.

Фото: Саша Мишић/Приватна архива

 

 

БОНУС ВИДЕО: