Птице селице лете на југ. Ипак, за неке од њих овај пут ће бити фаталан, нарочито за ждралове. Према информацијама из Мађарске, кроз ову комшијску земљу је прошло око 100.000 јединки популације ждралова током првог лета.

Међутим, 20.000 њих је изгубило живот. Њихово прво стајалиште било је на северу Мађарске, у националном парку, потом Сегедину, а онда улазе у Србију где се у околини Суботице, Кањиже и Печеја задржавају на околним језерима и рибњацима где одмарају и хране се. Међутим, већ је око 700 ждралова угинуло и у Србији.

За помор ждралова кривац је нови талас авијарне инфлуенце познат као птичији грип, високопатогеног типа Х5Н1.

Фото: С. Пашић

 

 

Синиша Филиповић, епизотиолог Ветеринарског института у Суботица обајснио је како најчешће долази до заражавања.

- У поређењу с претходном и предпретходном годином, имали смо појединачне случајеве. У том тренутку, када крену селидбе, јесен или зима, имали смо појединачне случајеве угинућа птица, али није било великог помора. Дивље птице се заразе у контакту са другим дивљим животињама које су већ заражене. То се обично догађа преко воде, хране или ваздуха, у контакту са зараженим животињама. Вирус је практично ушао у популације готово свих дивљих птица током последње две до три године и оставља катастрофалне последице. Стога би манипулацију са пронађеним лешевима требали обављати стручњаци, иако још увек нема научних доказа да је вирус прешао на људе - рекао је Филиповић.

Фото: С. Пашић

 

 

У оваквим ситуацијама је угрожено гајење живине. Он је апеловао на власнике да појачају сигурносне мере.

- Вирус је патоген за живину и због тога треба апеловати на власнике домаће живине да предузму мере опреза јер за сада не постоји лек за овај вирус. Сва заражена живина се обично уништава - истакао је.

Стручњаци апелују на грађане да обавесте надлежне уколико примете здраве ждралове. Први знак да су птице заражене је када слете у домаћинство или се задрже у насељима уместо да наставе лет. Нажалост, свака птица која се зарази ускоро ће угинути јер лека нема.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: