Здравко Неговановић (23) из Ченеја убијен је у првим сатима 30. новембра 2006. године на паркингу испред локала РСТ, у новосадском насељу Лиман 3. Две године касније, за убиство је на 14 година затвора осуђен Ж. И., (40), иначе припадник новосадске Жандармерије.

Неговановић је вече уочи убиства са још двојицом пријатеља дошао у РСТ, где је наступала група 'Кербер'. Вече је било уобичајено, а Здравко је са својим друштвом седео за столом и забављао се.

Око један сат после поноћи, Неговановић је кренуо да потражи једног од пријатеља који је изашао из клуба. У тре­нут­ку ка­да је за­стао по­ред ка­ми­о­на на пар­кин­гу, из мра­ка је од­јек­нуо хи­тац ко­ји га је по­го­дио у гла­ву.

Када су Здравкови пријатељи приметили да га дуго нема, изашли су из локала и пронашли га на мрачном делу паркинга, са раном на глави.

Младић је лежао иза паркираног камиона, а другови су га пренели до улице на светло. Одмах су обавестили Хитну помоћ и полицију, али Неговановићу није било спаса.

Сукоб са радником обезбеђења

Полиција је, током увиђаја, пронашла само једну чауру од метка и убрзо ухапсила осумњиченог за којег се испоставило да је бивши полицајац, а потом припадник новосадске Жандармерије. Он је неколико дана раније наводно суспендован управо због проблематичног понашања.

Де­жур­ни ис­тра­жни су­ди­ја Окру­жног су­да у Но­вом Са­ду, Све­ти­мир По­по­вић, са­слу­шао је после хапшења Ж. И. из Срем­ске Ка­ме­ни­це, при­пад­ни­ка но­во­сад­ске је­ди­ни­це Жан­дар­ме­ри­је, осум­њи­че­ног да је на пар­кин­гу код ка­фе клу­ба "РСТ" у Бу­ле­ва­ру Де­спо­та Сте­фа­на у Но­вом Са­ду, из слу­жбе­ног пи­што­ља убио Здрав­ка Не­го­ва­но­ви­ћа, ро­ђе­ног у Са­ра­је­ву са пре­би­ва­ли­штем у Че­не­ју код Но­вог Са­да.
Ж. И. је на са­слу­ша­њу ис­при­чао да је те ве­че­ри био у ка­фе клу­бу "РСТ", и да је избио су­ко­б из­ме­ђу ње­га и рад­ни­ка обез­бе­ђе­ња ло­ка­ла, по­сле че­га је оти­шао. Опи­су­ју­ћи рад­ни­ка обез­бе­ђе­ња са ко­јим је имао кон­фликт, осум­њи­че­ни је ре­као да има за­ли­за­ну ко­су. На са­слу­ша­њу се бра­нио да се не сећа да је пу­цао те ве­че­ри. На­вод­но је ме­так из слу­жбе­ног пи­што­ља ис­па­лио ра­ни­је.

Уби­је­ни Здрав­ко Не­го­ва­но­вић је имао слич­ну фри­зу­ру (ду­жу ко­су ве­за­ну у реп) као и рад­ник обез­бе­ђе­ња, са ко­јим се осум­њи­че­ни жан­дарм по­сва­ђао. Прет­по­ста­вља се да је, угле­дав­ши Не­го­ва­но­ви­ћа на пар­кин­гу по­ред ка­ми­о­на, жан­дарм пу­цао и по­го­дио га у гла­ву. По све­му су­дећи, до­шло је до за­ме­не осо­ба, али Ж. И. то није желео да при­зна.

Хитац у потиљак

Приликом одлучивања о казни суд није прихватио тврдњу одбране да Ж. И.  који је био на ратиштима у Хрватској, Босни и на Косову, болује од вијетнамског синдрома. Вештаци су такође утврдили да количина алкохола која је те ноћи пронађена у крви оптуженог жандарма није битно утицала на његово расуђивање.

Током суђења Ж. И. је тврдио да се не сећа спорне ноћи између 29. и 30. новембра 2006. године, када је једним хицем из службеног пиштоља устрелио Неговановића. Те вечери, он је заједно са пријатељем дошао до локала у Булевару деспота Стефана.

Како је био видно пијан, жандарму обезбеђење није дозволило да уђе у клуб, где се у том моменту са својим друштвом налазио Неговановић. Љут, жандарм је одвезао свог пријатеља кући, а потом се вратио до кафића у намери да се обрачуна са обезбеђењем.

У том тренутку, Неговановић је изашао на оближњи паркинг, где га је Ж. И. помешао са припадником обезбеђења, јер је био слично обучен и имао везану косу у реп. Без премишљања, жандарм је прислонио младићу пиштољ на потиљак и испалио хитац, а затим је мирно отишао кући, где су га пронашле колеге које су га привеле.

БОНУС ВИДЕО: