Јапанска обалска стража саопштила је да је пронашла нешто што је изгледало као олупина В-22 Оспреј (Морски соко) из састава Америчког ратног ваздухопловства са нагибним ротором и једну особу за коју је касније потврђено да је умрла око 3 километра од острва Јакушима.

Рибарски чамци у том подручју пронашли су три особе у околним водама, рекао је представник локалне рибарске задруге, додајући да није познато њихово стање.

Још један Оспреј је безбедно слетео на острвски аеродром у среду поподне, отприлике у време несреће, саопштио је портпарол локалне владе, преноси Ројтерс.

Америчке снаге у региону и даље прикупљају информације, рекао је портпарол.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Сједињене Америчке Државе имају око 54.000 војника у Јапану, многе у стратешки важном ланцу јужног острва, усред растуће кинеске војне асертивности у Јужном кинеском мору.

Несрећа се догодила нешто пре 15 часова, а сведоци су рекли да је леви мотор авиона изгледао запаљено док се приближавао аеродрому ради принудног слетања, упркос ведром времену и слабом ветру, преносе медији.

Обалска стража је кориговала број људи у авиону на шест са првобитно пријављених осам.

Фото: Танјуг/АП

 

Јакушима се налази у јапанској префектури Кагошима, око 1.000 километара југозападно од главног града Токија и позната по својим дивљим животињама и шумама које су акредитоване на листи светске баштине.

Јапан, који такође користи авионе Оспреј, затражио је од америчке војске да истражи несрећу.

Оспреј може да лети и као хеликоптер и као авион са фиксним крилима, а њиме управљају амерички маринци, америчка морнарица и јапанске снаге за самоодбрану.

 

 

Распоређивање Оспреја у Јапану било је контроверзно, а критичари кажу да је подложан несрећама. Са друге стране, америчка војска и Јапан тврдили су да су потпуно безбедни. 

Подсетимо, ово није први пад овог типа летелице. Од 16 тежих удеса до сада тилт-ротор летелице Оспреј, дванаест је имало је смртоносан исход.

У августу се амерички Оспреј срушио код обале северне Аустралије док је превозио трупе током рутинске војне вежбе. Приликом те несреће живот су изгубили тројица америчких маринаца.

Још један се срушио у океан код јапанског јужног острва Окинава у децембру 2016. године, што је довело до привременог приземљења авиона америчке војске.

БОНУС ВИДЕО: