Ово су неке од најзанимљивијих чињеница везани за Бонапарту:

1. Осећа се искомплексирано због нагласка

Наполеон је био родом са Корзике, острва које је припадало Републици Ђенови и које је продато Француској само годину дана пре него што се родио.

Француски се није говорио у његовој породици и он га је сам научио тек са 10 година. Чак и тада, задржао је снажан ђеновљански нагласак због чега се осећао веома искомплексирано.

2 . У младости је мрзео Француску

Један од најпознатијих Француза у историји одрастао је мрзећи земљу којом ће управљати и која ће га претворити у национални симбол. Наполеон је сматрао Француску угњетачем родне Корзике и мрзео је, упркос томе што је служио у француској војсци.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

3. Постао је официр са 16, а у револуцији се борио са 20

Наполеон је показивао своје војне вештине од малих ногу. Са само 10 година уписао је војну академију, а са 16 је завршио за артиљеријског потпоручника. По избијању Француске револуције, са само 20 година, именован је за другог команданта Националне добровољачке гарде Корзике.

Фото: Википедија

 

4. Био је самоук

Наполеон није био сјајан ученик у школи, али је много читао, посебно о војним и политичким темама. Дивио се великим вођама из прошлости, посебно Александру Великом, и могао је да проводи сате проучавајући њихову тактику. Његов брз успон може се делимично објаснити претходно наведеном чињеницом, заједно са великом харизмом.

5. Није био пренизак, у ствари био је изнад тадашњег просека

Наполеон је имао неколико надимака који алудирају на његов наводни низак раст, али у стварности је био виши од француског просека тог времена, са 168 цм. Разлог зашто се веровало да је низак је због забуне: када је умро његова висина је мерена новом јединицом, француском стопом, чија дужина је била другачија од енглеске.

Многи који га никада нису лично видели веровали су да је његова висина дата у енглеским стопама, што је одговарало висини од 157 цм.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

6. Покушали су да га убију буретом вина 

Године 1800., неколико ројалистичких завереника је покушало да убије Наполеона. Тако што су поставили буре за вино напуњено барутом на руту којом је требао да оде до Париске опере.

Међутим, кочија је ишла брже него што се очекивало и особа задужена за паљење фитиља погрешно је израчунала време, па је буре експлодирало када је Бонапартина кочија већ прошла: петоро људи је погинуло, али је Наполеон остао неповређен.

7. Киднаповао је римског папу 

Године 1809. Наполеон је одлучио да се разведе од своје прве жене, Жозефине, да би се оженио ћерком аустријског цара. Пошто папа Пије VII није био вољан да одобри овај потез, Бонапарта је ухапсио папу и "позвао" га да борави у Француској док не прихвати овај и друге његове захтеве, као што је потписивање конкордата у корист његових интереса.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

8. Бетовен је желео да му посвети симфонију

Композитор Лудвиг ван Бетовен осећао је и дивљење и мржњу према Наполеону. Бетовен се дивио овом човеку скромног порекла који се издигао на те висине и желео је да му посвети своју Трећу симфонију под називом Ероика.

Међутим, када се Наполеон прогласио за цара, Бетовен који је симпатизовао либералне идеје, био је разочаран његовим арогантним ставом и променио је наслов у "Херојска симфонија, састављена за прославу сећања на великог човека".

Фото: Википедија

 

9. Његов омиљени коњ је узет као ратни плен

Наполеон је гајио велику страст према коњима: имао их је 130, од ​​којих му је омиљени био Маренго. Он га је пратио у најважнијим биткама. Код Ватерлоа, Маренгу је на бојном пољу пронашао британски поручник, који га је одвео у Енглеску и продао потпуковнику Вилијаму Ангерштајну. Ангерштајн је држао Наполеоновог коња све док није умро, али прича се ту не завршава: дао је његова предња копита да се претворе у бурмутије.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

10. Да ли је умро од тровања?

Деценијама се шушкало да су Наполеона насмрт отровали његови енглески отмичари током изгнанства на острву Света Јелена. Ово је полуистина: он је сигурно отрован, али не намерно.

Папир који је прекривао зидове његове резиденције - коју је сам изабрао - садржао је високо отровно једињење арсена које се у то време нашироко користило за добијање зелене боје папира, а које је вероватно био узрок рака стомака који је довео до његове смрти. 

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО: