Током вечери на небу изнад Србије могао се видети концентрични круг око Месеца, који је, судец́и по објавама, збунио многе кориснике друштвених мрежа. Грађани из целе Србије јављају да су приметили чудан круг око Месеца. 

Међутим, ради се о појави која се стручно назива „ефекат ореола“. Месечев ореол и месечева корона настају на сличан начин као и дуга – преламањем светлости на кристалима леда или капљицама воде у горњим слојевима атмосфере. Ореол има облик великог прстена који окружује Месец.

Настаје преламањем месечине на кристале леда у облацима на великим висинама. Механизам настанка ових ледених кристала није у потпуности познат, али сви имају приближно исти хексагонални облик и сличне димензије.

Настају у цирусним облацима, који се налазе на висини од око 6000 метара, брзим смрзавањем капљица воде, пише ВојводинаМетео.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

За Месец су прикупљене приче и легенде у вези са “шарама”, помрачењем и обичјима везаним за одређене фазе.

За Месец су везани и неки начини за прогнозирање времена. Ако се види “ограда” око Месеца (хало), доћи ће до погоршања времена, као и кад је Месец црвене боје.

Помрачење Месеца представља лош предзнак. Може доћи до смрти владара, до избијања рата, до неке природне катастрофе или епидемије. Негде се помиње као лош предзнак уопште, а негде као лош предзнак за противнике српског народа или за владара народа противника Срба. Ово је вероватно последица ропства под Турцима јер је симбол муслимана полумесец. У прошлости се, вероватно, помрачење Месеца тумачило као предзнак слома Отоманске империје. Касније је овај симбол уопштен на све непријатеље српског народа, што је, вероватно, последица честих ратова.
Обичаји који су везани за фазе Месеца могу се поделити на обичаје везане за пун Месец и обичаје везане за млад Месец. За време младог Месеца ваља започињати послове. Тада ваља сећи дрва, клати стоку, шишати овце, белети тканину, прати рубље, сејати...

Пун Месец није повољан за започињање неких послова. То је зато што он потпомаже размножавање штеточина. Тако, ако се посеку дрва на пун Месец, размножиће се жижак и уништити дрва; ако се закоље стока, месо ће се брзо уцрвљати; ако се опере или избели тканина, убрзо ће се покидати... Ако неко није доброг здравља, не треба да гледа у пун Месец. За пун Месец везани су и обреди врачања и скидања брадавица. У народу је позната појава месечарења и везује се за људе који ходају у сну за време пуног Месеца.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: