Рођен је у Неокесарији око 213. године у угледној паганској породици, где је изучавао реторику и право, а између осталог и грчку и мисирску филозофију, међутим када је упознао њену штурост и непотпуност, обратио се хришћанским учитељима поред којих је остао неколико година и на крају се и крстио.

Када је за време цара Децијана Трајана (249-251) почело прогнанство хришчана, овај светац је своје верније одвео на удаљену планину, али их је један незнабожац пријавио да су прогонитељи због чега су војници опколили планину.

Он је тада предао упутства свом ђакону, отишао на отворено место и подигао руке ка небу почевши да се моли Богу, а војници су претражили планину неколико пута, и иако су прошли поред Хришћана, нису могли да их виде.

Тешко је побројати сва чудеса која је Св. Григорије Чудотворац учинио. Заповедао је злобницима и преобразивао их у вернике, лечио све муке и болести, бивао невидљив пред прогонитељима, а могао је да чита људске мисли и предвиди догађаје.

Према народном веровању, онај ко истински верује у овог свеца биће вечно здрав и биће заштићен од злих људи, а они који не верују у Бога, уколико на овај дан прочитају његове свете записе постаће верници.

Његов земаљски живот се завршио 270. године у дубокој старости, а данас се празнује 17. новембра по Јулијанском, односно 30. новембра по Грегоријанском календару.

Свети Григорије Чудотворац обичаји и веровања

До данашњих дана задржао се обичај по коме, свако ко се у цркви помоли Светом Григорију Чудотворцу и упали свећу има право да замисли једну жељу. Ако је молитва била искрена и дубора, овај светитељ ће је услишити и испунити. Верује се да онај ко је неверан, а на данашњи дан прочита свете списе Григорија, постаће верник. Онај ко у Григорија верује, према предању, биће вечно здрав и заштићен од злих људи.

Молитва Светом Григорију Чудотворцу

Молитва Светом Григорију гласи:

- Бивши силан у молитвама, савршена чудеса си доживео, стекавши савршено име: Но моли се Христу Богу, оче Григорије, да просвети душе наше, да никада не заспемо на смрт.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)