Права прича о српској авијацији и спорту почиње 22.10.1921. године када је основан први српски аеро клуб. Тада није било прилике индивудалне скокове. Поручник Долански је први направио падобрански скок 1921. у Новом Саду. До 1931. године настаје затишје, а онда се спортски пилоти учествују са изнајмљеним авионима на Светском првенству у тадашњој Чехословачкој. Тада су освојили прва три места. После тога историја ваздушног спорта се наставља на Бањици у Београду. 

Почетком 19. века наши ваздухопловни спортисти налазе подршку у Французима. Врло радо су били прави пријатељи нашим пилотима тако што су омогућили да се обучавају на аеродромима у околини Париза. 1910, регент Александар Карађорђевић је међу првим  Србима полетео са аеродрома у близини Париза. 

Фото: Ваздухопловни савез Србије

 

Иван Сарић је својим средствима направио летелицу 1910. године, али није био задовољан дужином лета, па је направио летелицу која је снажна са бољим мотором. Данас је спортска авијација пала у сенку других спортова. Највећи проблем је мањак средстава упркос доброј сарадњи са војском и полицијом, Министарством спорта. То угрожава лепоту овог спорта који је изузетно скуп. 

Фото: Ваздухопловни савез Србије

 

У новембру ради се годишњи календар, а током године организује се близу 100 такмичења у свим гранама спорта. Ове године је организовано 63 светских, европских, државних првенстава и многобројни купови, док 63 клуба имају своја летилишта. Уз то још постоји двадесетак придружених аеро клубова. Аеро клубови не би постојали без додатног ангажовња руководиоца, каже председник Ваздухопловног савеза Србије, Лабуд Булатовић. 

Интересанта чињеница је да је за само један балон потребно издвојити 60.000 евра. 

Меморијална манифестација је посвећена пилоту Михајлу Петровићу, из села Влахча.

Идеја је да државно првенство добије име по једној од најбољих падобранки у свету која је још увек жива и живи у Београду. Светлана Симић данас је једна од најбољих инструкторки која је направила 5.000 прецизних скокова. У Ваљеву и Трстенику је објављен курс за младе даме које ће се бавити једриличарством. 

Више о ваздухопловним спортовма можете сазнати у видео интервјуу са председником Ваздухопловног савеза, Лабудом Булатовићем. 

БОНУС ВИДЕО: