Међу највеће потрошаче спадају клима уређаји, бојлер, фрижидер, шпорет... Још један вид нерационалне потрошње јесте да када се стан греје или расхлађује, већина људи држе прозоре отворене.

Велики потрошач је клима уређај

Уколико имате клима уређај у вашем стану или кући нека вам пракса буде њихово искључивање када не боравите у дому. Термостат увек подесите на вишу температуру, тако да не мора да буде на 23 степена, на пример може да буде на 25, то ће вам помоћи да уштедите енергију за 3 до 5 одсто.

Рачуница показује да најгоре пролазе они које клима убаци у “црвену” најскупљу зону. Тада стиже и врео месечни рачун до приближно 8.000, за десет сати расхлађивања климом “дванаестицом”.

Важна је температура у фрижидеру

Врата фрижидера ако нису дуго отворена штеде струју, јер ће иначе много топлоте ући унутра.

Фото: Профимедиа

 

Уређај ће у том случају поново морати да спусти температуру каква је иначе, а за то ће повући додатну количину струје.

Бојлер укључите ноћу

Како је бојлер један од већих потрошача, ваљало би да искористите зелену тарифу и да њиме воду загревате искључиво ноћу.

Јако битна ствар је и да исти редовно чистите од каменца, јер сам каменац успорава процес загревања што доводи до веће потрошње струје.

Ако сте сте сами или вас је само двоје, бојлер је најбоље укључивати само ноћу када је струја јефтинија. То исто важи и за веш машине.

Прозори

Прозори могу често да буду одговорни за губитак топлоте из просторије, као и за велику потрошњу енергије. Уколико имате старе прозоре због којих долази до губитка топлоте постоји неколико савета како да решите овај проблем.

Фото: Ненад Живановић/Н. Параушић/Јутјуб принтскрин/Vesic

 

Проверите шарке и браве на прозорима. Понекад су лабави или једноставно оштећени од коришћења и вишегодишњег хабања тако је само неопходно заменити их.

Следећи потез који ће вам олакшати зимске дане у простору са старим прозорима је лепљење дихтунг траке на прозорско крило или рам. Стари прозори временом почињу да се витопере поготово уколико су од дрвета, мада промени облика не одолевају ни други материјали.

Можете да ставите и фолије на прозоре.

Фолије се постављају на стакла и смањују проток топлине кроз њих што је врло важно с обзиром на то да највећа количина топлоте из унутрашњег простора одлази напоље управо кроз прозорско стакло.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: