Пост не подразумева једноличну дијету или гладовање, него уравнотежену исхрану намирницама биљног порекла. Православни верници започињу Божићни пост који ће трајати 40 дана.

Фото: Архива Новости/Н.Карлић/СПЦ

 

Њиме се припремају за најродоснији хришћански празник, рођење Исуса Христа, Божић. Пост је верска одлука, која подразумева одрицање од одређених намирница, поготово оних животињског порекла.

Божићна пост почиње 28. новембра и траје до православног Божића 7. јануара. Током овог периода верници се уздржавају од меса и млечних производа и не једу јаја.

Међутим, лоше мисли и дела треба потпуно искључити. Дакле, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава и доброчинстава. Подвиг поста је како телесни, тако и духовни.

Православно хришћанско схватање је јасно. Пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоћи духа и тела.

Поред верског значаја пост има позитивне ефекте на људски организам, јер ће се свакако десити детоксикација организма у наредних 40 дана. С обзиром на то, да се у току поста користе искључиво намирнице биљног порекла које садрже много протеина, витамина и минерала, али и целулозе, пост ће имати веома позитиван ефекат на тело и организам.

У време поста, многи верници нису сигурни која је храна заиста посна и шта је дозвољено да се једе када се пости на води, а шта када се пости на уљу.

Фото: Профимедиа/Д. Јелен

 

Строго се пости (на води) само средом и петком, док је понедељком, уторком и четвртком дозвољено користити уље и вино, а суботом и недељом и рибу. Најстрожији пост је на Бадњи дан када су прави верници тога дана све до вечере само на води.

Вода: посна храна која није спремана на уљу и која не садржи уље у себи; Уље: то су посна јела која могу бити припремљена на уљу или га могу садржати у себи Риба: пости се на уљу, али су тог дана дозвољени риба и вино; Бели мрс: једе се сва храна осим меса (дакле, и сир, млеко, јаја и сл.); Сухоједење: када је ово прописано, једу се само сув хлеб и вода или воће.

Према хришћанском учењу, Божићни пост је уведен по узору на Исуса Христа који је према предању, 40 дана провео у пустињи у посту и молитви. Божићни пост није одувек трајао 40 дана. Ова одлука донета је на Свехришћанском сабору 1166. године, до када је Божићни пост трајао свега седам дана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".