Тема која изазива велику дебату међу власницима паса али одговор на ово питање зависи од неколико фактора.

Зима доноси хладноц́у, снег и ниске температуре па већину људи размишља да ли да своје љубимце обуче и тиме их заштити од хладноће. Зимска одећа за псе је бескрајно симпатична али да ли заиста постоји оправдан за то?

ФОТО: Профимедиа

 

Облачење паса је заиста постало све популарније, па се на улицама често могу видети разне одевне комбинације кућних љубимаца, почевши од дуксића, капутића, кишних мантила и прслучића, па преко ципелица, кравата и аксесоара.

Мањи пси и пси са кратком длаком имају тенденцију да буду осетљивији на хладноц́у и брже губе телесну топлоту од вец́их паса са густом длаком.

То значи да су мањи пси и они са тањом длаком кандидати за ношење јакни током зиме како би се загрејали.

Ниво активности вашег пса и колико времена проводи на отвореном такође су важни фактори.

Пси који проводе много времена напољу, посебно ако су активни и трче, можда имају мање потребе за јакнама. Међутим, ако планирате дуге шетње или боравак на хладноц́и, јакна вам може пружити додатну заштиту.

ФОТО: Профимедиа

 

Температура и услови у којима живите такође имају улогу. У веома хладној и влажној клими, пас може брже изгубити телесну топлоту, што га чини подложнијим хипотермији.

У таквим условима, ношење јакне може бити корисно за одржавање топлоте.

Старост и здравље вашег пса могу утицати на његову осетљивост на хладноц́у.

Старији пси и пси са одређеним здравственим проблемима, попут артритиса, током зиме могу имати вец́у потребу за топлином и удобношц́у.

ФОТО: Профимедиа

 

Коначно, треба узети у обзир прилагодљивост вашег пса. Неки пси природно боље подносе хладноћу и нец́е им требати јакне, док су другима оне неопходне.

Одговор на питање да ли су псима потребне јакне зими није једноставан. Зависи од многих фактора, укључујуц́и величину, врсту, активност, температуру и услове.

Најбоље је пажљиво пратити свог пса током хладних месеци и препознати знаке нелагодности или хладноц́е. Ако приметите да ваш пас дрхти, вуче шапе или покушава да се сакрије од хладноц́е, размислите о коришц́ењу јакне како бисте га заштитили и како би му било удобно током зиме.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".