Божићне покладе су дан уочи почетка шестонедељног Божићњег поста и последњи дан када је дозвољено јести месо, јаја и бели мрс у овој години. Покладе су заправо домаће гозбе намењене свим члановима породице, а могу да буду и сеоска весеља уочи великих постова.

Фото: Профимедиа

 

После поклада почиње пост, који траје 40 дана и подразумева уздржавање од мрсне хране, хране животињског порекла и алкохолног пића. То је телесни пост, док духовни пост подразумева и уздржавање од лоших мисли, жеља и најбитније дела.

Народна веровања и обичаји

Сматра се да су покладе дан за праштање и весеље, па се приређују поворке маскираних играча, које уз буку и свирку обилазе насеља и изводе се различите трикове. Према старом народном обичају, требало би да припремите богату вечеру и да се веселите са својим укућанима. На тај начин се боре против злих сила и вештица, за које се верује да имају јачи утицај у време поклада.

У зависности од краја и веровања, различити обичаји се везују за овај дан. Негде се после вечере завезују све вериге у кући, коре од поједених јаја бацају у ватру, табани трљају белим луком, а деци се пред спавање облаче преврнуте пиџаме и мајице.

Постоји веровање да би требало увече табане трљати белим луком и изговорити следеће речи: "Вештица као конац, у мене зуби као колац."

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".