Како препознати да ли је јаје покварено? Постоји неколико трикова, али један је проверено сигуран, све што вам је потребно је посуда са водом.

Како препознати јесу ли јаја лоша?

Све кутије и пакована за јаја која се продају морају да имају истакнут датум до када их је најбоље употребити. Као рок се узима раздобље од шест недеља након што је јаје стављено у кутију и припремљено за продају. То је свакако најлакши и најпоузданији начин за проверу јесу ли јаја још увек добра за јело.

Што ако нема истакнутог рока трајања?

Ако немате истакнут рок трајања, понекад је могуће одредити да ли је јаје покварено мирисањем. Јаја не би требала да имају никакав посебан мирис, али ако осетите лагани мирис сумпора, нешто није у реду. Уколико нисте сигурни, разбијте јаје на чисти тањир како бисте га добро помирисали. Ако има оштар мирис, баците га и темељно оперите тањир.

Свеже јаје мора имати јарко жуто или наранџасто жуманце и густо беланце. Ако је јаје покварено, жуманце ће бити блеђе, а беланце течно. Чишћа, али и забавнија метода је тест плутања.

Ово није мит – свежа јаја ће потонути, а покварена плутати на врху

Једноставно напуните чинију хладном водом из славине и ставите у њу јаја. Ако потону на дно и превале се на једну страну, свежа су и добра за јело. Покварено ће јаје плутати јер се у њему током времена накупило ваздуха. Сва јаја која не потону на дно треба бацити.

Шта је с чувањем тврдо куваних јаја?

Друга је прича када су у питању тврдо кувана јаја. Она имају далеко краћи рок трајања од сирових јер је процес кувања уклонио заштитни спољни слој љуске и учинио их пропуснијим и осетљивијим на бактерије и друге загађиваче. Тврдо кувана јаја у фрижиеру могу стајати до недељу дана ако су остала у љусци или око пет дана ако су огуљена. Пазите да јаја ставите у фрижидер најкасније два сата од кувања.

(ЖенаБлиц)

БОНУС ВИДЕО: