Српска православна црква и њени верници 25. новембра обележавају празник који је посвећен Светом Јовану Милостивом - свецу доброте, како га симболично називају. Свети Јован Милостиви био је патријарх Александријски који је живео крајем шестог и почетком седмог века.

Рођен је на Кипру у кнежевској породици, а од малена је васпитаван у хришћанском духу. Његова жена и деца су рано умрли, а он се посветио вери. Познат је по мислосрђу, благој нарави, кротости, човекољубљу и добрим делима. Говорио је: Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер је то право благородство".

Сматрао је да Бог не може њему помоћи ако он не помогне другима. Посебно је водио рачуна о лековитом праштању. Једном када је приносио свој дар олтару сетио се речи Исуса Христа - "ако принесеш дар свој к олтару и онде се опоменеш да брат твој има нешто на те". Сетио се да један клирик има лош однос са њим, а онда је оставио дарове, пришао клирику и замолио га за опроштај, а онда се тек вратио олтару.

Фото: Википедија

 

Преминуо је на Кипру 620. године, а његове мошти пренете су најпре у Цариград, потом у Будимпешту и најзад у Пресбург.

Све хришћанске цркве славе Светог Јована Милостивог и називају га свецем доброте.

Веровања и обичаји

Због тога се верује да данас посебно треба да будемо мислостиви и подсетимо себе колико је важно да будемо добри према другима и помогнемо.

Потрудите се да започнете круг добрих дела јер се добро добрим враћа.

Постоји обичај да се данас и помирите са људима са којима сте у конфликту и опростите онима који су вас повредили - то ће бити лековито за вашу душу.

Верује се да опроштај доноси вишеструко благостање и срећу.

БОНУС ВИДЕО: