У складу са закључком владе, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) исплатиће новчану помоћ у износу од 20.000 динара корисницима пензија (старосним, превременим старосним, инвалидским и породичним пензионерима), корисницима привремене накнаде - инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци - корисницима привремене накнаде код Фонда ПИО који су остварили право закључно са 23. новембром 2023. године, објављено је на сајту Фонда ПИО.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић изјавио је да овај фонд почевши од 30. новембра исплаћује помоћ од 20.000 динара свим пензионерима који су, закључно са јучерашњим даном, поднели захтев за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.

- То практично значи да сви грађани који су поднели захтев до 23. новембра и испуњавају услов за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања имају право на новчану помоћ, без обзира на датум када ће им бити донето решење. Њима ће помоћ бити исплаћена накнадно, уз прву исплату пензије - истакао је Огњеновић.

Он је подсетио да су у протекле две године држава Србија и фонд ПИО повећали пензије, укључујући и јануарско повећање од 14,8 посто, за чак 56 процената кумулативно.

- Ово је још једна у низу мера где држава показује свој однос према најстаријим суграђанима и предузима мере да њихово сутра буде лакше и боље. Јасно је да се пензије никада нису повећавале овом динамиком и да смо сада на корак од циља да 2025. године просечна пензија буде 450 евра. Србија не сме да стане! - нагласио је директор Огњеновић.

Средства за исплату новчане помоћи обезбеђена су финансијским планом Фонда ПИО и помоћ ће бити исплаћена на исти начин како примају пензију.

Према његовим речима, свим корисницима биће исплаћен износ од 20.000 динара, јер ће Фонд покрити и трошкове поштарине за кориснике којима се исплата реализује на кућну адресу.

БОНУС ВИДЕО: