Према најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) крај новембра обележиће умерено до потпуно облачно, хладније време, повремено са кишом, а у брдско-планинским пределима са снегом, мада је снег могућ и у градовима већ крајем ове седмице.

До недеље могућ и снег у градовима

У четвртак 23. новембра, према прогнози РХМЗ, у већини крајева биће суво са сунчаним интервалима, само ће се у брдскопланинским пределима задржати претежно облачно, тек понегде ће бити са слабим падавинама. Ветар ће бити слаб до умерен, на истоку Србије повремено јак, западни и северозападни. Најнижа температура биће од -2 до 4 степена, највиша дневна од 6 до 9 степени Целзијуса.

Умерено до потпуно облачно биће у петак. Пре подне углавном ће бити суво, после подне местимично са кишом. Ветар ће бити слаб променљив, у брдско-планинским пределима и умерен, југозападни. Најнижа температура ваздуха биће од -1 до 4 степена, највиша од 9 до 13 степени.

Први дан викенда, у суботу биће претежно облачно и хладније, местимично с кишом, на планинама са снегом. Ветар ће бити слаб и умерен, после подне понегде и јак, северни и северозападни. Најнижа температура ће бити од 2 до 6 степена, највиша од 5 до 8 степени Целзијуса.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Према петодневној прогнози РХМЗ, у недељу 26. новембра, у Београду ће најнижа температура бити 0, највиша дневна само 2 степена и метеоролози кажу да је могућ снег. Према северу земље, у Новом Саду, минимална температура другог дана викенда биће -2, максимална 3 степена и очекује се промењиво облачно време без падавина.

Снег је могућ и у градовима јужније од Београда, рецимо у Нишу где ће минимална температура бити 0, а максимална 3 степена Целзијуса.

До 10. децембра максималне температуре до 6 степени

У понедељак 27. новембра температура се неће значајно мењати, али уз промењиво облачно време нема најаве за падавине.

- До 3. децембра минималне температуре ваздуха биће од -4 до 1 степен, а максималне дневне од 2 до 6 степени. На вишим планинама, од 1.000 до 1.600 метара надморске висине најнижа температура ће бити од -14 до -4 степени, а највиша од -6 до 2 степена Целзијуса. Предвиђа се да седмодневна сума падавина буде од 15 до 25 мм, у брдовито планинским пределима локално и до 45 мм - објавио је РХМЗ.

Од 4. до 10. децембра минималне температуре у Србији ће бити од -5 до 0, док ће максималне бити од 1 до 6 степени. Од 11. до 17. децембра очекује да да температуре у целој Србији буду у границама вишегодишњег просека, минималне од -3 до 2 степена, и максималне од 1 до 6 степени.

Више падавина : киша ће прећи у снег

Наредних 25 дана према изгледима времена РХМЗ за Београд, од 26. новембра до 7. децембра биће „просечно топло време за ово доба године са чешћом појавом кише која ће током ноћи и јутра бити праћена суснежицом или снегом“.

Средином треће декаде новембра, као и око 1. и 7. децембра у јутарњим сатима је могуће краткотрајно формирање снежног покривача. Интензивније падавине се очекују око 29. новембра, и око 4, 5. и 7. децембра. У том периоду у Београду ће најнижа температура бити од 1 до 5 степени, али се око 27. новембра, 3. И 7. децембра очекује да буде хладније, од -2 до 1 степен, у ширем подручју града и до -5 степени. Највиша температура ће бити од 7 до 11 степени.

У Београду топлије, очекују се киша, суснежица и снег

У периоду од 8. до 15. децембра, према РХМЗ изгледима за Београд биће „мало топлије време за ово доба године, повремено са кишом, која ће током ноћи и јутра бити праћена суснежицом или краткотрајним снегом. 

Најнижа температура ће бити од -1 до 1, највиша од 9 до 12, док ће средња дневна температура бити од 4 до 7 степени што је мало изнад вишегодишњег просека.

Од 26. новембра до 7. децембра у Србији ће у пределима до 500 метара надморске висине бити „просечно топло време за ово доба године са чешћом појавом кише која ће током ноћи и јутра бити праћена суснежицом или снегом.

Фото: Милена Анђела

 

 

- Средином треће декаде новембра, као и око 1. и 7. децембра. у јутарњим сатима је могуће краткотрајно формирање снежног покривача - наводи се у изгледима времена РХМЗ за Србију.

Наредних седам дана, од 8. до 15. децембра ће бити мало топлије за ово доба године, повремено са кишом, која ће током ноћи и јутра бити праћена суснежицом или снегом. Минимална температура ће бити од од -4 до1, максимална од 7 до 12 степени, док ће средња дневна бити од 3 до степени Целзијуса.

Топла јесен, али топлија зима

Метеоролог РХМЗ Слободан Совиљ - уколико се оствари прогноза за новембар треба рачунати да ће јесен 2023. са великом вероватноћом бити међу прве три најтоплије од почетка мерења -

- До сада је најтоплија била јесен 2019. године, када је тромесечно одступање температуре било за 3,5 степена веће од просечних вредности у Србији и у Београду. Ове године смо током септембра и октобра имали чак и већа одступања, а видећемо колико ће заправо бити новембарско одступање температуре у нижим пределима и да ли ће заиста ова јесен имати потенцијал да избије на прво место на списку најтоплијих - рекао је Совиљ.

У прелиминарној прогнози за зиму је рекао да све указује да ће „зима 2023/2024. бити у знаку честих падавина и честих температурних осцилација“.

- Очекујемо више падавина у односу на просечне вредности и честе температурне осцилације. Укупно ће бити топлија зима у односу на вишедеценијске просеке. Позитивно одступање је прогнозирано да буде око 2 степена - каже Слободан Совиљ.

БОНУС ВИДЕО: