Можда вам се некада учинило да ваш љубимац превише дрема и спава али како објашњава Кетрин Џорж која је стручњак за добробит животиња, њима и јесте потребно пуно сна јер им то помаже да обнове и јачају имунитет јер се током сна поправљају оштећене ћелије у организму, преноси БестЛифе.

Фото: Профимедиа

 

Без обзира да ли се ради о вашем кућном љубимцу или псу који дрема у парку, буђење уснулих паса може проузроковати озбиљне проблеме, тврде ветеринари. Пси у просеку проводе око пола дана спавајући, а само 20 одсто дана су активни. Ти бројеви наравно варирају када је реч о штенцима, старијим псима и великим пасминама.

Пси имају сличне циклусе спавања као и људи па тако и они улазе у РЕМ фазу која се сматра циклусом најдубљег сна и то је такође фаза у којој сањају.

Када падну у сан, псима је потребно око 10 минута за прелаз из споре фазе, током које се дисање успорава, крвни притисак пада, а откуцаји срца успоравају, у РЕМ фазу.

У РЕМ фази њихове очи се померају испод спуштених капака и њихово тело може реаговати на снове. У тој фази псеће ноге, реп или чак уши ће се можда трзати.

Будући да су у тако дубоком сну, нипошто не бит требало да их преплашите или будите јер након тога могу бити дезоријентисани, могу почети да скачу, гребу или чак гризу, објаснила је Џорџ.

Ветеринар Мондријан Контрерас такође наводи да постоје и други разлози зашто никада не би требало да будите пса који је заспао.

„Постоје и медицинска стања као што су губитак слуха, артритис и повреде леђа због којих пси могу бити реактивнији ако се нагло пробуде. Ова интензивна реакција може довести до тога да се повреде или их изненадна повећана физичка нелагода може натерати да инстинктивно пукну или зареже“, рекао је.

Стил

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".