Уочи славе долази свештеник у кућу и свети водицу којом домаћица меси славски колач, који сече свештеник у цркви и прелива га вином (или то ради домаћин код куће). За славу се пали славска свећа, која треба да гори целог славског дана.

Гаси је домаћин у присуству укућана тек увече, пошто се најпре прекрсти. Обичај је да домаћин не седа док свећа гори. Он по веровању народа мора да "двори" славу.

Сто са славском свећом треба наместити пред иконом, обичај је да са леве стране стоји колач, а са десне жито. Пред иконом кандило гори од раног јутра.

Фото: Профимедиа

 

 

Ако свештеник долази у кућу, он ће окадити дом и очитати молитву за освећење жита, колача и вина. Ако домаћин сече колач, он окади све окупљене за столом.

Колач се сече са доње стране, у облику крста, па га домаћин окреће заједно са укућанима. Изговара се барем "Оченаш", а ако је могуће и тропар свецу. Домаћин полива колач вином у облику крста, а ломи га са братом, најстаријим сином или са женом ако је у кући само женска чељад.

Једна половина остаје једном у рукама, а другоме друга. Сваки пољуби своју половину и изговори: "Христос по среди нас", а одговор је "И јесте и биће". Они окрену половине и понове ово још два пута. На крају домаћин понови ове речи, па укућани изговоре исто.

Обичај је да домаћин не седа док свећа гори. Он по веровању народа мора да "двори" славу. Гаси је комадићем славског колача натопљеном у вино. Прочитајте и како се честита слава и погледајте најлепше честитке у нашој галерији.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО: