Поставља се питање шта радити када се фирма нађе у ситуацији да баш сви радници траже одсуство због славе коју славе и колико то иде на штету привредника, уколико се деси.

Закон је, у том случају, јасно прописан. Дакле, запослени има право на плаћени дан када слави славу, а сви остали детаљи су ствар договора између надређеног и запосленог. Послодавац нема права да каже да неко не може да добије слободан дан, што је став и синдиката.

С друге стране, није тајна да има и оних који не обележавају празник, али користе прилику да узму слободан дан баш тада.

Осим да се мали привредници одмах одлуче да прогласе колективни одмор или прогласе дан нерадним за целу фирму, постоји још неколико заменских опција, које је навела Ранка Савић.

Фото: Н.Живановић

 

- Решавала бих то, на пример, тако да жене тог дана буду слободне, односно да иду да славе, а мушкарци да остану скраћено на послу, до 14 сати - каже она.

Затим, додаје да у свим другим ситуацијама зависи од договора са послодавцем, али и колегама.

Такође, онај који остане да ради има право на удвостручену дневницу или да уместо тог дана када је слава, узме неки други слободан дан (други дан славе).

Нешто раније је и председник Уније послодаваца имао предлог да би можда било исплативо држави и привреди да, евентуално, прогласи још један државни празник, али пошто нисмо искључиво православна држава, као што је, рецимо Грчка, не можемо на основу тога да одређујемо. Такође, привреда прилично губи када је у току било који државни празник.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: