Тужилаштво за високотехнолошки криминал одмах је отпочело истрагу о претњама. Више информација гледаоцима јутарњег програма Редакција на Курир ТВ доне је новинар Никола Вујовић.

- Јучерашњи дан је прошао исто бурно, јер су све основне школе на територији Земуна добиле дојаву да је постављена експлозивна направа у њиховим зградама. Школа 20. октобар, која је иначе највећа школа у Београду, у тој новобеоградској школи су у последњих 18 дана сваки дан стизале неке претње или дојаве путем мејла. Оно што је служба за високотехнолошки криминал МУП-а и тужилаштво ВТК утврдило истрагом, то је да су мејлови стизали са сервера ИП адресе која се не налази у Србији. Тим државама у којима се налази та ИП адреса послати су дописи - рекао је Вујовић.

Нагласио је да није нужно да су лажне дојаве стигле из неке иностране земље.

- То не мора да значи да упућене дојаве нису дошле са територије наше земље и да није послато од стране нашег грађанина, јер тренутно није потребна ни нека превелика технолошка писменост да би се сакрила ИП адреса, поготово у данашњем времену када се ВПН-ови користе баш у ту сврху, да би се ИП адреса сакрила или пребацила лажно у неку другу државу.

Оно што додатно отежава ситуацију је и малтретирање родитеља због учесталих дојава.

- Ипак, проблем са школом 20. октобар је управо што су свакодневно стизале дојаве о лажним бомбама и претњама, часови су прекидани, настава је прекидана. Велики проблем је направило то што су родитељи морали да излазе са посла, тако да у ствари није толики проблем у губљењу часова колико је проблем то подизање страха и дизање панике.

Коначно, открио је и шта је директорима школских установа предочено пред почетак ове године.

- Иначе, школе су још пре почетка школске године добиле протокол према којима треба да се понашају када стигну дојаве о лажним бомбама или претњама, тако да протокол је следећи: Директор одмах након примљене дојаве треба да обавести надлежна министарства, министарство просвете као и министарство унутрашњих послова. Иначе, без обзира што су све дојаве до сада срећом биле лажне, контрадиверзиони тимови МУП-а морају на сваку дојаву да реагују, тако да смо јуче имали прилику да у Земуну видимо да су коришћени и пси како би се прегледале учионице - појаснио је Вујовић и закључио:

- Наравно, у последњих двадесетак дана у школи 20. октобар је обављен и низ састанака између савета родитеља, представника школе и МУП-а како се понети и како децу заштитити од таквих најава и дизања панике, тако да је упућен и психолошки тим, тим психолога у школу који ће имати саветодавну улогу и да помогне свима онима који затраже помоћ поводом тог случаја.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: