Познат је по екстремним ставовима и намери да затвори Централну банку и либерализује власништво над оружјем.

Милеји из Ла Либертад Аванза имао је 56 одсто гласова од 87 одсто пребројаних гласова, док је његов политички противник имао 44 одсто гласова, што је разлика од 12 процентуалних поена.

На председничким изборима гласачи су данас бирали између крајњег десничара Хавијера Милеја, кога често пореде са бившим америчким председником Доналдом Трампом, и левичара Серхија Масе, бившег министра економије из Перонистичке партије, која деценијама води главну реч у аргентинској полицији.

Пре него што су проглашени резултати, Серхијо Маса је изашао на бину и честитао победу противнику.

Преокренуо прву рунду гласања

Према писањима тамошњих медија, други круг председничких избора завршен је са 76 одсто излазности грађана, што је мање у односу на 2015. годину, када је у другом кругу гласало 80,8 одсто бирача са правом гласа.

Према писањима "Би-Би-Сија", Маса је у првој рунди гласања освојио 36,7 одсто гласова, испред свог противника Милеја, са 30 одсто. Биралишта су била отворена до 18.00 часова по локалном времену, док је за победу неопходно 45 одсто гласова.

Фото: Профимедиа

 

 

Подсећамо, кандидаткиња из првог круга, која је била трећа 22. октобра, конзервативна Патрисија Булрих, дала је подршку Милеју, па су најновије анкете показале да ће већина њених гласача гласати за самопроглашеног "анархо-капиталисту".

Уздрмао аргентинску јавност

Ултрадесничарки популиста Хавијер Милеј је уздрмао аргентинску јавност након што је освојио највише гласова у прелиминарној трци за председничке изборе, док су аналитичари сагласни да је постигао боље резултате од очекиваних, са обзиром да се истакао критикама на рачун "политичке касте".

Фото: Профимедиа

 

 

Иначе, тамошњи медији преносе да је обожавалац бившег америчког председника Доналда Трампа, као и да је бивши тренер тантричког секса. Изјавио је да треба укинути Централну банку Аргентине, да су климатске промене "социјалистичка лаж", а сексуално образовање карактерише као заверу за уништавање породица. Такође сматра да треба легализовати продају органа и жели да се олакшају мере за поседовању оружја.

(Буенос ајрес Хералд/Блиц)

БОНУС ВИДЕО: