Иако је закорачила у пету деценију, Маја Манџука (41) нема децу.

Свесна да је прича о потомству данас веома актуелна, признаје да би волела да постане мајка, али је уверена како за то не постоји “право време”.

Фото: Н. Параушић

 

- Свако време је право, иако су мишљења о томе различита. Рано сам добила улогу тетке и имала сам прилику да се у њу уживим.

Веома волим децу, не само из моје уже и шире фамилије него и децу мојих пријатеља. Волела бих да и ја будем родитељ.

Границе за мајчинство се померају, посебно у Холивуду, многе глумице добиле су децу у касним четрдесетим. Сматрате ли да жена може бити успешна и ако се не оствари као мајка?

- Да ли ће жена постати мама у двадесетим, тридесетим или четрдесетим, ствар је љубави и одлуке двоје људи. Нисам журила да постанем мама по сваку цену.

Што се тиче околине, не осећам никакав притисак, али ионако се не обазирем на то шта околина мисли о било чему, па и о томе.

Наравно да жена може да буде веома успешна и ако није мајка, она је и без деце у потпуном смислу жена. Све је ствар околности или одлуке.

Фото: Алекса Станковић

 

Успешна жена је срећна жена! Данас се граница за добијање потомства померила на четрдесете и то је још једна предност савремене медицине.

Шта бисте поручили женама које околина осуђује што немају децу?

- Која то околина има право да осуђује било кога и да гледа у туђе животе? Свако треба да има свој принцип и свој избор да има или нема децу.

Да ли бисте ишли на вантелесну оплодњу или замрзли јајне ћелије?

- Данас, због разних околности, убрзаног темпа живота, загађене хране, воде, ваздуха, жене све теже остају у другом стању и одржавају трудноћу.

Многе користе предности вантелесне оплодње или замрзавају јајне ћелије. Подржавам жене које на тај начин желе да постану мајке, али, искрено, нисам до сада размишљала о томе.

Шта бисте поручили женама које околина осуђује што немају децу?

- Која то околина има право да осуђује било кога и да гледа у туђе животе? Свако треба да има свој принцип и свој избор да има или нема децу.

Глориа

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".