Конкретно, издавање упозорења уместо казне возачу за лакше прекршаје, као и могућност да саобраћајна полиција привремено одузме возило због тежег прекршаја су новине у закону чија је примена морала да сачека усвајање одговарајућих подзаконских аката.

Како за Половне аутомобиле открива пуковник Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције, израда правилника је завршена и полиција ће у наредним данима и званично почети да спроводи ове две велике промене за возаче.

- Ми смо имали рок од шест месеци за израду свих подзаконских аката по изменама ЗОБС-а од 15. септембра. Међутим, успели смо да тај посао завршимо знатно раније и у наредних неколико дана крећемо са применом - прецизира Лакићевић.

Привремено одузимање возила

Иако ова одредба звучи помало застрашујуће, суштински нема разлога за панику, јер Законом је предвиђено да саобраћајни полицајац може привремено да одузме возило само возачима који су у претходне две године били правоснажно осуђени за два тежа прекршаја из области безбедности саобраћаја.

Реч је о прекршајима као што су насилничка вожња, најмање тешка алкохолисаност, одбијање алкотестирања или утврђивања присуства психоактивних супстанци, управљање моторним возилом без возачке дозволе за иједну категорију, прекорачење брзине у насељу за више од 70 км/х од дозвољене, прекорачење брзине ван насеља за више од 80 км/х од дозвољене, итд.

- Јасно је да ова одредба неће погодити просечног учесника у саобраћају и ми не очекујемо велики број оваквих случајева у пракси - напомиње начелник Управе саобраћајне полиције.

Он појашњава да ће саобраћајни полицајци возачима којима ће се због прекршаја привремено одузети аутомобил издавати потврду, а да ће се возио налазити на локацији где МУП чува такве аутомомобиле. Судијама за прекршаје, уз пријаву ће се достављати и примерак који потврђује да је одузет предмет прекршаја, односно возило.

- Када се прекршајни поступак оконча, судија може власнику да врати аутомобил, али такође може и трајно да му га одузме. То омогућавају и актуелни Закон о прекршају, као и Закон о полицији - истиче Лакићевић.

Дакле, иако је Законом о безбедности саобраћаја предвиђено привремено одузимање, могуће је и да несавесни возач остане и трајно без аутомобила, ако суд донесе такву пресуду. Чак и да не дође до тога, привремено одузимање сигурно није мала брига, јер знамо да поступци пред судом могу да трају и по пар година.

Упозорење уместо казне

Док је мера привременог одузимања усмерена ка онима који не могу да се назову безбедним возачима, законодавац је сада дао могућност да се возачима који иначе поштују прописе "прогледа кроз прсте". Наравно, под одређеним условима и ограничењима.

Упозорење ће моћи да се примени искључиво према возачима који у претходне две године нису евидентирани као учиниоци прекршаја из области безбедности саобраћаја на путевима и то само за одређене прекршаје за које је прописана новчана казна у фиксном износу.

- Морам да напоменем да неће бити могуће издати упозорење за вожњу под дејством алкохола до 0,5 мг/мл, упркос томе што је и за тај прекршај прописана новчана казна у фиксном износу. Осим тога, упозорење ће моћи да се изда само једном у две - појашњава пуковник Лакићевић.

Како ће ове промене функционисати у пракси? Наравно, једно од питања је како ће саобраћајни полицајац на терену знати да ли је неко осуђиван у претходне две године и да ли има услова да му се привремено одузме возило или изда упозорење.

Лакићевић објашњава да ће у почетку полицајци морати да контактирају дежурну службу полиције и да затраже проверу, али да ће већ од децембра процес бити бржи.

- Од децембра ће колеге на терену преко апликације моћи да једноставним укуцавањем матичног броја утврде да ли је возач који је затечен у прекршају евидентиран као неко ко је кажњаван у претходне две године, било за теже или лакше саобраћајне прекршаје - закључује Лакићевић.

БОНУС ВИДЕО: