Жарко Лаушевић, који је данас преминуо после краће болести, оставио је иза себе велики број незаборавних улога у неким од најуспешнијих пројеката на нашим просторима.

Ипак, за већину ће прва асоцијација на име легендарног глумца бити улога српског витеза Милоша Обилића у филму "Бој на Косову" из 1989. године, који је режирао Здравко Шотра.

Поред тога што му је припао један од најважнијих ликова и фигура косовског мита, Лаушевић је имао част да изговори и неке од најупечатљивијих делова сценарија. Ово су најчешће цитиране реплике Жарка Лаушевића у "Боју на Косову".

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

3 говора Жарка Лаушевића као Милоша Обилића у филму "Бој на Косову"


Говор Милоша Обилића крај султана Мурата

"Нека од данас зна који није знао да Србија није ћилим, да Косово није свилени јастук. Срби знају за нешто скупље од главе. Србија није шака пиринча да је позобе свака врана које донесе ветар."

Говор Милоша Обилића о српским владарима

"Читајући ненаписане књиге заборавио си оне написане. А у тим си књигама могао да прочиташ да је пастир био и двапут крштени, велики жупан српски Стефан Немања. И његов син Стеван, Првовенчани, краљ. И свети Сава равноапостол, и Стефан Урош други и краљ Милутин и Стефан Душан Силни српски цар, могао си да видиш и да прочиташ да ти пастири нису губили овце, да српски народ са њима није био стадо оваца што блејећи иде на клање, да су пред њима узмицали и лавови, па би на основу онога што је било могао да видиш и оно што ће бити. А биће... 

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Биће да ће се и данас на Косову наћи пастир пред чијом ће руком устукнути онај ко досад ни пред ким није устукнуо... Неко ће сунце, макар и кроз много стотина година, изгрејати и обасјати Србију ."

Говор на вечери код кнеза Лазара

"Моји докази нису овде. Моји су докази, честити кнеже, на Косову. Ја ћу се својим доказима доказати. Заветујем се пред овим хлебом, пред овим вином, пред овом живом сликом Исуса Христа. На Косову ћу сутра убити Мурата. Сутра ће се свачији траг, твој и мој показати на Косову као по снегу. Ко је ко, видеће се на Видовдан. А теби, кнеже Лазаре, и теби коме је облагао код тебе, и вама господо српски витезови, желим да кажем још једну реч. И ти, кнеже Лазаре, и ти Вуче Бранковићу, и ви Стеване и Лазаре Мусићу, и ви Топлица Милане и Косанчић Иване... и сви ви српски витезови. И ја, заједно са вама. Какви будемо сутра, бићемо довека."

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике са снимања филма "Бој на Косову"