Сезона слава је увелико почела, а обичаји налажу да се у госте не иде празних руку. Кад кренете у куповину поклона за домаћине код којих идете на славу, не заборавите да постоје ствари за које се верује да не би требало да их поклањате.

Верује се да одређене ствари привлаче негативну енергију и неуспех у живот оног коме их поклањате. Нарочито ове предмете не би требало да поклањате некоме за крсну славу.

Фото: Профимедиа

 

 

Оштри предмети

Маказе, ножеви и други оштри предмети као магнет привлаче негативну енергију. Можете их куповати себи, али као поклон другоме, ипак не.

Огледало

Верује се да је у огледалима заробљена магија и да их због тога не треба куповати за поклон. Наводно, поклоњена огледала доносе невоље у живот оног ко их добије.

Медицински уређаји

Мераче, масажере и кућне терапије не треба ни куповати ни прихватати као поклон, јер се верује да вам они погоршавају здравље.

Посуђе

Ако желите да поклоните некоме шерпу или шољице, у сваки суд ставите по један новчић. Празно посуђе доноси сиромаштво.

Сат

Кинески мудраци верују да прихватање сата на поклон значи почетак одбројавања до смрти. Такође, верују да поклоњен сат изазива прекид односа или удаљавање.

Новчаник

Исто као са посуђем, ни новчаник се не поклања празан. Ако поклоните празан новчаник, привлачите сиромаштво или губитак новчаника, новца, драгоцености…

Бисери

Верује се да поклоњени бисери доносе болести и губитке у кућу. Бисери су симбол суза сирочића и удовица, и баш зато је веровање о поклањању бисера и настало.

Шал или марама

Доносе невоље и лоше људе у живот оног који добија овакав поклон.

Пажљиво с књигама

Можете их поклањати пријатељима и родбини, али не и супругу/супрузи. Верује се да овај поклон у браку може да привуче издају. Било да сте сујеверни или не, кад купујете поклон за драгу особу, сетите се ипак – оно што се даје из чистог срца и љубави, не може са собом да носи несрећу!

Неки предлози за поклоне за славу

Некада се на славу носило само воће, као симбол здравља и родне године, а данас се најчешће одлази с букетом цвећа за домаћицу и боцом пића за домаћина.

Руже, хризантеме или орхидеје

Сваки цвет, али и његова боја имају своју симболику. Драгана Туцовић Баранац, београдски пејзажни архитекта, открива да ли треба поклонити букет или цвеће у саксији, али и то ко домаћици уручује цвеће.

- Код Срба слава значи скуп рођака и пријатеља, па гости добро познају домаћицу, тако да ће знати и какво цвеће она воли. Са цвећем у саксији нема грешке, јер је ово хладније време идеално за украшавање домова. Ипак, цвеће у саксији се не поклања непознатим особама, јер ви нисте сигурни колико особа има простора у стану, где би могла да држи ту биљку, а на крају и да ли уопште и воли саксијско цвеће. Уколико се одлучите за букет, најбоље је да то буду руже, јер су оне традиционално цвеће. На другом месту су хризантеме, и то у жутој боји, јер оне симболишу злато, и на крају - орхидеје. У митологији орхидеје означавају цвеће које доноси срећу у кући и не морате да бринете о избору боје - каже Драгана.

Уместо аранжмана са цвећем и пићем, поклон могу бити и неке декоративне ситнице, попут свећњака, чинија или фигура. Нико не би требало да вам замери ни ако на славу дођете без поклона, као што се ни домаћину не замера ако славска трпеза није "царска".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&