Тог трећег маја нико није могао да претпостави да ће дечак убица (14) у кабинету историје починити крвави пир, убити своје школске другове, ранити петоро ђака и наставницу Татјану С. Толико времена, према полицијској реконструкцији, протекло је од првог пуцња у ходнику школе до доласка убице у кабинет историје.

Српски Телеграф је пренео сведочење студента, који је у тренутку пуцњаве био на пракси у учионици. Он се спасао само захваљујући брзој реакцији и бекству кроз прозор поред ког је седео. Један позив полицији упутио је баш он кад се нашао на улици. Готово истовремено неко је и из зборнице позвао 192, а последњи је полицију позвао сам убица после крвавог пира.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Седео у последњој клупи

Студент у тужилаштву је овако описао те тренутке. "Дошао сам у школу између 7.50 и 7.55. Уобичајено сам се поздравио с портиром Д. М. Затим сам сачекао да менторка, наставница историје Татјана С, откључа кабинет и ушао сам с њом. После нас су ушла деца. Час је трајао сасвим нормално првих 35 минута, а онда око 8.36 или 8.37 зачули су се хици из ходника школе. Нисмо били сигурни одакле звук долази, помислили смо да су у питању петарде. Мислим да сам чуо око 15 хитаца с прекидима, а након тога је наступила тишина 20-30 секунди", наводи студент и каже да је седео у последњој клупи до прозора, дијагонално од улаза у кабинет.

- Настао је мук, неко је можда нешто рекао, али смо се сви питали шта се то догађа. Затим је тај дечак, за ког тада нисам знао како се зове, отворио врата, видела се испружена рука с пиштољем, а ранац му је висио с рамена до кука. Уперио је пиштољ у наставницу, након чега сам искочио кроз отворен прозор, али нисам сигуран да ли сам током искакања или непосредно пре тога чуо пуцањ. Не знам да ли је прво пуцао у наставницу, али након што сам ја искочио, потрчао сам ка ограђеном делу дворишта и видео да су још два-три дечака искочила и отрчала на Цветни трг - препричава студент и додаје да је све време чуо много хитаца.

- Не могу да кажем колико тачно, али су се чули све време док смо трчали ка излазу. Када сам искочио, чули су се гласови, вриска и крици. Приликом изласка из дворишта према Цветном тргу већ сам узео телефон и позвао полицију. Студент истиче да је видео дечака-нападача, као и да зна да је ученик 7/2 јер га је већ видео раније.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Хладнокрвни израз лица

- Напомињем да ми ништа није посебно остао у сећању, али сам знао да је из тог одељења. Два пута сам пре овог догађаја био у одељењу 7/2, имам белешке с часова. Нисам приметио никакав посебан однос према њему или нешто друго карактеристично у односу на њега или у вези с њим. Нисам приметио да је носио нешто друго, осим ранца, сећам се да је имао црни дукс - навео је младић у тужилаштву, а онда детаљно описао у каквом положају је видео дечака који је пуцао.

- Врата учионице се отварају према споља, ка ходнику. Када сам видео руку с пиштољем, била је мирна, није дрхтала, а израз лица, према мом мишљењу, био је хладнокрван - наводи студент и даље истиче да, док је он био у учионици, није чуо да је дечак било шта рекао.

Видевши дечака с пиштољем у руци, повезао сам то с хицима које сам претходно чуо. Оно што сам чуо у односу на претходне хице, пре него што је дечак ушао у учионицу, могу да опишем повремено као појединачне хице, а повремено као хице у серији од два, три или четири везана пуцња", закључио је студент свој исказ.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Татјанин колега: Стала је испред пиштоља

Наставница Татјана С. још се опоравља од ране коју јој је задао дечак-убица. Она је дала изјаву полицији о догађају, али, како се сазнаје од њених колега, није спремна да говори за медије. "Она је стала испред пиштоља убице, рачунајући да ће да га смири и да ће одложити оружје. Уместо тога, пуцао је у њу. Не можемо ни да замислимо о чему је размишљала у тим секундама, а ни каква сећања на трагедију има сада", каже један од њених колега.

Окренула се ка нападачу

Студент је описао и да је катедра наставнице била на средини, у врху средњег реда. "Наставница је у тренутку уласка ученика који је пуцао стајала, рекао бих, испред катедре, окренута ка ученицима. Све што памтим у погледу понашања наставнице је да се окренула ка нападачу, али ништа више", навео је студент.

(Српски Телеграф)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".