Једна од намирница које су постале неизоставан део прехране у породици Ђоковић јесте киноа. Киноа не гоји, а у Индији је називају "златном житарицом" и "краљицом семенки". Древне цивилизације су ову житарицу сматрале светом биљком. Осим што је киноа омогућила људима да остану у животу и за време ратова, ова житарица организму може да донесе многе добробити.

Киноа садржи велике количине протеина, због чега може да буде конкурент производима животињског порекла. Богата је витаминима Е, Ц, калијумом, разним минералима, аминокиселинама и етеричним уљима. Народна медицина користи киноу и за лечење различитих болести.

Такође је одлична замена за месо. Ако постите или сте вегетаријанац, свакако укључите киноу у исхрану. Киноа је богата влакнима која су неопходна за правилан рад црева.

Многи сматрају да је киноа право кулинарско чудо. Ако се дода купусу, кромпиру или другом поврћу, осетићете пуноћу укуса која се добија само кувањем меса.

Припремње ове житарице је веома деликатан процес и ако је прекувате постоји могућност да добијете нејестиву кашу. Киноу прелијте хладном водом и ставите на шпорет да прокува, кад вода почне да кључа, смањите температру, поклопите и пустите да се лагано кува 12-15 минута.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".