''То реаговање међународне заједнице мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба. Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону'', поручио је Петковић у саопштењу.

Иако су, како је додао, ''''Куртију уста пуна мира и стабилности'''', Курти зна да стварање такозване Велике Албаније значи фаталну дестабилизацију региона и изазивања домино ефекта са несагледивим последицама.

''Не може бити мирног и демократског референдума о стварању ''Велике Албаније'', јер они који би на том референдуму гласали не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право'', нагласио је Петковић.

Додао је и да они који подржавају Куртија у, како је рекао, фашистичким и експанзионистичким идејама, нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води.

''Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи Велику Албанију, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочине'', истакао је Петковић.

''Србија и српски народ чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре'', нагласио је Петковић.

Курти је у интервјуу за швајцарски онлајн магазин "Монокл" изјавио је да би у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски, пренела је приштинска "Газета Експрес".

Курти је рекао и да је Косово прогласило независност од Србије, а не од Албаније.

"У будућности, ако би се то представило као демократски референдум, гласао бих за то, али понављам, само ако је спроведено на миран и демократски начин", рекао је Курти на питање како би гласао на референдуму о уједињењу са Албанијом.