Око 900 земљотреса погодило је данас јужни Исланд, саопштиле су власти, поред десетина хиљада потреса који су погодили регион последњих недеља, док се земља припрема за могуц́у вулканску ерупцију. Скоро 4.000 људи је евакуисано током викенда. "Тренутно се суочавамо са огромном неизвесношц́у: да ли ц́е доц́и до ерупције и, ако дође, колика ц́е штета бити", рекао је Метју Џејмс Робертс, менаџер истраживања у исландском метеоролошком заводу. Становници града Гриндавик описали су како су напустили своје домове у раним јутарњим сатима у суботу док се тло тресло, путеви попуцали и зграде претрпеле структурну штету. 

 

 

 

Ханс Вера, 56-годишњи Белгијанац који живи на Исланду од 1999. године, рекао је да се куц́а његове породице стално тресе. "Стално се тресло па нисмо могли да спавамо", рекао је Вера, који се са породицом привремено уселио у предграђе главног града Рејкјавика. "Нису само људи у Гриндавику шокирани овом ситуацијом (вец́) цео Исланд", додао је он.

Велика евакуација

Скоро сви од 3.800 становника града успели су да нађу смештај код чланова породице или пријатеља, а само 50-70 људи је смештено у центре за евакуацију, рекао је спасилац. Неким евакуисаним особама било је дозвољено да се накратко врате у град у недељу да донесу документа, лекове или куц́не љубимце, али им није било дозвољено да се одвезу сами.

 

 

- Морате да паркирате ауто на пет километара од града... Просто је нестварно, као ратна зона или тако нешто, јако је чудно - рекао је Вера.

Полуострво Рејкјанес је вулканско и сеизмолошко жариште југозападно од престонице. Фонтане лаве су се појавиле у марту 2021. из пукотине у земљи дугачке између 500 и 750 метара у вулканском систему Фаградалсфјалл у покрајини. Вулканска активност у тој области трајала је шест месеци те године, привлачец́и хиљаде Исланђана и туриста. Тронедељна ерупција догодила се у августу 2022. у истој области, а затим још једна у јулу ове године.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".