Иако се веровало да је непотопив, брод Титаник  је 1912. године немаром људи ударио у санту леда и са собом "повео" велики део путника и посаде који су се налазили на броду. Овај шокантни догађај и све мистерије које га окружују постале су важан део колективног сећања, привлачећи истраживаче, инжењере, па чак и филмске ствараоце да сазнају што више детаља о броду. 

У каквим су јелима уживали путници прве класе на својим вечерама? Који су други мали лични предмети пронађени? На сва ова питања, страствени колекционари ће моћи до дођу до одговора након аукције која ће се одржати у Уједињеном Краљевству и за коју се очекује да ће прикупити десетине хиљада фунти.

Поред ситних личих предмета као што су џепни сат и ћебе, највише пажње јавности је привукао мени из једног од првокласних ресторана на Титанику, са списком свега што су гости јели у ноћи 11. априла 1912. године.

Стручњаци указују да је вероватно преживео јер је остао сачуван у џепу преживелог, спашеног из воде неколико сати након потонућа. Доступни извештаји показују да је од 329 људи који су путовали првом класом, њих 199 преживело.

Када су стигли у Нову Шкотску у Канади, јеловник је завршио у рукама историчара Лена Стивенсона, а наследила га је његова породица, која га је сада дала на аукцију. Али не брините уколико немате новца да учествујете у надметању, ми ћемо вам открити шта се налазило на њему. 

Несвакидашњи фрагмент папира открива да је вечера 11. априла укључивала разноврсна и префињена јела попут чорбе од поврћа, јагњетине са сосом од менте, говеђег меса са кремом од рена и пиреа од паштрнака, па чак и острига. Десерти су укључивали тарт од кајсије и Викторијин пудинг.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".