Ово је 11. година како се тај дан празнује у нашој земљи.

 
На тај дан су у Србији од 2005. године били посвећени први часови у школама, а Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник прославља од 2012. године.

Фото: Новости

 

Дан примирја је у Србији нерадни дан, обележава се и у Великој Британији, Белгији, Новом Зеланду, Француској, у земљама Британског Комонвелта то је "Дан сећања", а у САД је "Дан ветерана".
 
Низом комеморативних манифестација, биће обележен овај датум - на Новом гробљу, код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, биће организована државна церемонију обележавања Дана примирја.

ФОТО: Фацебоок / Beograd

 

На Гробљу палих бораца Комонвелта биће положени венци, у склопу комеморација коју ове године организује амбасада Канаде у Београду.
 
Након четворогодишњег рата, који је до тада био највећи у историји, примирје између Централних сила и сила Антанте је потписано 11. новембра 1918. године тачно у 11 сати.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

У рату су се на једној страни бориле Немачка и Аустроугарска, док су на другој страни биле Русија, Француска и Велика Британија, а потписивање примирја у Првом светском рату одиграло се у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и остало на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.
 
Фош је у суштини био главни аутор документа који је обухватао прекид непријатељстава, повлачење немачких трупа иза граница, очување инфраструктуре, размену заробљеника, обећање репарација, уништавање немачких ратних бродова и подморница, заједно с регулацијом поступања током примирја.
 
Према енциклопедији Британика, Немци су доживели потписивање примирја као издају, будући да су пристали на прекид борбених дејстава, иако нису били поражени на бојишту. Верује се да су осећај разочарања и услови везани за репарације послужили као основа за немачко незадовољство, што је на крају допринело избијању Другог светског рата.
 
Рат који је трајао од 1914. године званично је закључен Версајским миром 28. јуна 1919. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".