Ова година је имала видне осцилације када су у питању темпаратуре, фебруар, септембар и октобар били су неуобичајено топли месеци за годишња доба којима припадају. Почетак лета је  био кишовит, али су га касније карактерисали топлотни таласи. 

Климатолог Горан Пејановић говорио је за Нпортал о клими нашег подруча. Према његовим речима, за утеху је да овако нагле промене нису присутне самo у нашој држави, већ и у другим државама. 

- Суше су најпогубнија временска непогода за нашу привреду и пољопривреду - навео је Пејановић и додао да је ово већ седма година суше. 

Фото: Профимедиа

 

Овакво време угрожава и здравље срчаних болесника, метеропата, а и животиње почињу да се несвакидашње понашају будући да могу да наслуте непогоду. Пејановић истиче да су пожари ти који су за њега лично права претња. 

У периоду када климатологија није била довољно развијена, због изливања реке, страдало је бројно становништво. Од тада се развија систем захваљујући ком је 80%  Европе заштићено. Код нас се у мери опрез придружио МУП Србије. 

 

Фото: Д.Балшић

 

Због чега се ова година зове година Ернија, сазнајте у видео интервјуа са Гораном који можете погледати у наставку: