Арон Џејмс, који је преживео струјни удар, подвргнут је операцији дугој 21 сат, током које је замењена половина његовог лица.

Хирурзи већ годинама успешно трансплантирају рожњачу, међутим, стручњаци су ову операцију назвали кључним моментом у потрази за враћањем вида милионима слепих људи широм света.

Стравична несрећа му узела вид али и део лица

Џејмс, радник високонапонске мреже из Арканзаса, изгубио је већи део лица када је случајно додирнуо жицу под напоном од 7.200 волти 2021. године.

Он је 27. маја ове године, поред трансплантације ока, подвргнут реткој делимичној трансплантацији лица – у којој је учествовало више од 140 здравствених радника.

 

 

Хирурзи из њујоршке универзитетске болнице "Лангон Хелт" рекли су да се 46-годишњи Џејмс добро опоравља од двоструке трансплантације и да донирано око изгледа изузетно здраво. Његово десно око и даље ради.

- Сама чињеница да смо извршили прву успешну трансплантацију целог ока са лицем је огроман подвиг за који су многи дуго мислили да није могућ - рекао је др Едуардо Родригез, један од водећих хирурга у тиму и додао:

- Направили смо велики корак напред и утрли пут за следеће поглавље за враћање вида пацијентима који су га изгубили.

Фото: Танјуг/АП

 

Доктори кажу да ова операција научницима сада први пут пружа увид у то како људско око покушава да се излечи.

- Не тврдимо да ћемо му вратити вид. Али нема сумње да смо корак ближе - рекао је др Родригез за "Еј-Би-Си Њуз".

Донирано лице стигло од једног јединог донатора

Лекари су рекли да постоји директан проток крви до мрежњаче – дела ока који шаље слике у мозак. Иако нема сигурности да ће Џејмс поново видети кроз своје ново око, лекари не искључују ни ту могућност.

- Ако могу да видим, то је сјајно. Али ако ће то утрти нови пут у области медицине, ја сам за то - рекао је Џејмс у интервјуу.

Џејмса, војног ветерана, лекари ће и даље пратити, али напредак који су видели на оку је „изузетан“, каже Брус Е. Гелб, доктор медицине, хирург за трансплантацију на Универзитету у Њујорку.

Фото: Танјуг/АП

 

Донирано лице и око дошли су од једног јединог донатора у 30-им годинама. Током операције, лекари су убризгали одрасле матичне ћелије из коштане сржи донора у оптички нерв како би подстакли његов опоравак.

Џејмс је тек 19. особа која је подвргнута трансплантацији лица

Његова 20-годишња супруга Меган Џејмс рекла је за "Си-Ен-Ен" да је после операције имала „блуд, сјајан, чудан, екстатичан, срећан осећај“.

- Била сам срећна што је успео, и све је било добро у овом тренутку - рекла је она.

Фото: Танјуг/АП

 

Након несреће, Џејмсу је због бола уклоњено лево око и подвргнут је бројним операцијама, укључујући и једну протезу руке.

Он је трансплантацију ока назвао „променом живота“ и каже да је „неописиво захвалан“ донатору и њиховој породици што су омогућили операцију.

БОНУС ВИДЕО:

(Би-Би-Си, Блиц)