Пси су увек у стању приправности када се нешто ново дешава. Међутим, они понекад одмах почну да реже или лају на неке људе, док на друге не.

Фото: Профимедиа

 

Овај тренутни темперамент може указивати на агресију, одбрамбени став или једноставно неки облик анксиозности. Али зашто имају различите реакције у зависности од појединца?

Стручњаци кажу да је одговор на питање “зашто пси неке људе воле, а неке не”, много опширнији него што се мислило. Наш изглед, глас и начин на који се односимо према онима са којима смо у контакту су неки од фактора који праве разлику.

Псећи вид није идентичан као наш, што значи да они разне облике и ствари доживљавају другачије. Може се десити, рецимо, да неко носи капу, или навије виклере на главу, обуче неку необичну одећу, има браду или носи исувише јаку и упадљиву шминку. Све те ствари се нама чине потпуно нормалним али псима све то може бити необично и као природна последица страха они ће залајати.

1. Непознато је страшно.

Најчешћи разлог зашто ваш пас лоше реагује на одређене људе је тај што доживљава нешто ново. Уколико пас није правилно социјализован, свако излагање странцима - а уз њих иде и и гомила нових мириса, призора и понашања - може изгледати претеће за животињу.

Чак и ако је пас добро социјализован, он се и даље може наћи у ситуацији да се осећа анксиозно и несигурно због нечега непознатог. Дакле, вероватније је да ће пас лајати на људе који имају више непознатих особина, посебно када су у питању мирис и изглед.

Фото: Профимедиа

 

2. Пси неке карактеристике доживљавају као опасније.

Људи се разликују по величини, особинама и начину на који се крец́у, а све ово може изгледати застрашујуц́е за пса. Међу стварима које би могле бити страшне су:

  • Додатна опрема попут шешира и наочара за сунце који ометају поглед пса на нечије лице
  • Бада, бркови... из истог разлога
  • Висина
  • Дубок глас
  • Посебан говор тела, директан интензиван контакт очима или буљење
  • Снажан мирис дима, али псу такође може да не свиди ваш шампон, парфем, дезодоранс или чак храна коју сте јели
  • Свака комбинација ових ствари може учинити да се пас осећа нервозно. Неки пси се генерално више плаше одраслих мушкараца јер имају „чудније“ особине из перспективе пса: виши су, имају дубљи глас и - о, не и длаке на лицу.

    3. Лоше успомене могу покварити увод.

    Пси би могли да примете нешто са чиме имају негативну везу и постану одбрамбени. Неки људи могу изгледати застрашујуће одређеним псима јер повезују мирис или изглед особе са лошим сећањима.

    Ако је пас био трауматизован или злостављан у прошлости, може лајати на људе који га подсећају на оне који су их малтретирали. Пси могу развити опште неповерење према неким специфичним карактеристикама као што је пол.

    4. Они покушавају да заштите своје људе - чак и ако то није неопходно.

    Пси могу бити територијални и заштитнички настројени према својим људима, дакле, они могу агресивно реаговати према било коме ко „нападне“ њихов простор или се понаша на начин који се може протумачити као претња њиховој породици. Понашање које може изазвати заштитну реакцију код вашег пса не мора да буде агресивно: то може бити само изненадна или енергична акција.

    У ствари, пси могу да перципирају људе као застрашујуће ако праве било какве необичне покрете или буку, попут стављања шешира или отварања кишобрана.

    Штавише, пас би једноставно могао да буде љубоморан на своје људе и да се понаша посесивно ако види пријатељске интеракције између свог власника и других људи.

    Фото: Профимедиа

     

    5. Они виде праву природу људи.

    Пси често добро процењују карактер, а неколико студија је показало да пси заправо могу да утврде да ли је особа вредна поверења или не. Пси стално прате друштвене интеракције и опрезни су како се други људи понашају према њиховим власницима.

    Вец́а је вероватноћа да ће показати неповерење и лајати ако виде да људи нису од помоћи. Они чак могу схватити и општи став њиховог власника према некоме.

    Штавише, пси заиста могу осетити страх - заједно са стресом, узбуђењем и анксиозношћу - кроз наше хормоне који се ослобађају у мирису нашег тела. Осећање ових екстремних емоција може учинити да се ваш пас осећа нелагодно, а крајњи резултат је често лајање.

    Како то избећи ?

    Да бисте спречили велики део ових проблема у каснијем животу пса, морате га правилно социјализовати као штене. Покушајте да га упознате са што је више могуће нових мириса, звукова и људи, како га ништа не би изненадило. Изложено различитим искуствима, штене ц́е расти флексибилније и ментално стабилније.

    Ако пас већ има проблем са људима, научите га да се не осећа претерано заштитнички настројено према свему око себе. Обучите га кључним командама да седне или да се смири када је неко нови у близини. Не заборавите да држите прегршт његових омиљених посластица у близини као награду за добро понашање.

    Како се носите са чудним понашањем својих љубимаца? Мислите ли да пси могу нањушити лоше намере људи?

    Стил

    За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

    Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".